Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsoffret lockade rånarna i en fälla

/
  • Gick i fällan. Hit till Tant Gröns servering i Esplanaden lurade den misshandlade mannen de män som misshandlat och försökt råna honom.

De båda män i Gävle som i helgen lockades till internetdejter med en kvinna, men i stället blev rånade, råkade av allt att döma ut för planerade bedrägerier. Men ett av offren gillrade själv en fälla för rånarna, som nu sitter inlåsta hos polisen.

– Det kan finnas ett mörkertal i det här. Vi vill veta om fler har råkat ut för dem, säger Stefan Löfberg vid Gävlepolisen.

Annons

På lördagskvällen gick en Gävlebo i 30-årsåldern till en lägenhet i Gävle där han skulle träffa en kvinna han fått kontakt med via internet.

Tvingad till bankomat

Efter en stund kom två män in i lägenheten och tvingade honom med sig till en bankomat där de tvingade honom att ta ut pengar. De sa bland annat till honom att kvinnan bara var 14 år gammal.

Mannen ringde efteråt till polisen som åkte till lägenheten, som då var tom.

20-åring lockades av kvinnan

Bara några timmar senare skedde samma sak igen. En man i 20-årsåldern lockades till lägenheten av kvinnan, men misshandlades och hotades i stället av männen. Han lyckades fly därifrån och det blev rånarnas fall. Mannen använde nämligen rånarnas egna metoder och lurade dem i en fälla.

Han lockade dem på kvällen på något sätt till uteserveringen Tant Grön i Esplanaden. När han såg dem komma ringde han polisen. Nu sitter en 21-årig kvinna och två män, 22 och 24 år, anhållna misstänkta för rån och/eller utpressning.

Kvinnan tidigare häktad

Och polisen misstänker nu att fler kan ha råkat ut för dem. Kvinnan är tidigare misstänkt för liknande brottslighet i Stockholm. Hon satt i mars häktad misstänkt för grov utpressning alternativ försök till grovt rån.

22-åringen var 2008 inblandad i en stor bedrägerihärva i Dalarna där flera personer lurade till sig Swedebank-kunders internetkoder så att de kunde ta ut deras pengar. En av metoderna var att locka med livesex på nätet som måste betalas via internetkontot.

– Det är inte uteslutet att fler i Gävle har råkat ut för de här tre. Det kan finnas ett mörkertal av brottsoffer som drar sig för att göra polisanmälningar. Nu när de är gripna hoppas vi på fler anmälningar, säger Stefan Löfberg.

Mer läsning

Annons