Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs säger nej till att bygga en C-hall

/
  • HAR INTE RÅD. Bo Bylund, ordförande, och Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör för Brynäs IF för Brynäs Arena AB hävdar att arenabolaget riskerar att gå i konkurs om de skulle bygga en C-hall. När avtalet skrevs beräknades kostnaden för att bygga C-hallen till 15 miljoner kronor, i dag beräknas kostnaden vara den dubbla. ”Det är inte möjligt att bygga en C-hall för 15 miljoner kronor. Det kostar betydligt mer”, säger Hans-Göran Karlsson.

– Vi säger nej till att bygga en C-hall som det ser ut nu. Vi kan inte riskera att försätta arenabolaget i konkurs, säger Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör för Brynäs IF.

Men Brynäs är redo att finansiera bygget med 15 miljoner om Gävle kommun betalar 3 miljoner kronor mer i hyra per år för istider.

Annons

I går kväll hade Brynäs IF och Brynäs Arena AB styrelsemöte angående frågan om bygget av en C-hall.

2006 sålde Gävle kommun Gavlerinken med B-hall och tillhörande mark till Brynäs fastighetsbolag för 3, 4 miljoner kronor, en kraftig nedskrivning av fastighetens värde.

Lånade ut 110 miljoner

Kommunen lånade även ut 110 miljoner kronor till Brynäs IF bygge av Läkerol Arena. Som motprestation skulle Brynäs IF bygga en C-hall åt kommunen för ungdomsidrotten.

I slutet av förra året kunde Brynäs Arena AB konstatera att Läkerol Arena inte hade gett de intäkter som de hade räknat med och insåg att de skulle förlora för mycket ekonomiskt på att bygga C-hallen. Därför lämnade man in en begäran om att omförhandla kontraktet med Gävle kommun.

Intäkter går till driften

– När avtalet skrevs kom vi överens med kommunen om att en C-hall skulle byggas av det överskott som arenan skulle generera till en kostnad av 15 miljoner kronor. Men alla intäkter från restaurang och barer går till att täcka driften av arenan som vi dessutom betalar marknadsmässig hyra för, säger Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör för Brynäs IF.

Sedan dess har flera möten mellan Brynäs och kommunen ägt rum, där kommunens inställning hela tiden har varit att avtalet ska följas, medan Brynäs hänvisat till en klausul om att det går att omförhandla om förutsättningarna skulle ändras.

Grundfel i avtalet

– Grundfelet ligger i avtalet och de ekonomiska kalkyler som kommunen gjorde. Kommunen missbedömde driftskostnaderna som arenan drar med allt från städning till el.

Enligt Hans-Göran Karlsson betalar kommunen 3 miljoner kronor mindre per år för arenan än vad man gjorde för Gavlerinken. Gävle kommun borde därför betala mer i hyra av istider.

– Totalt innebär det nästan 15 miljoner kronor, om man ska räkna från det att arenan byggdes.

Erbjudande från kommunen

Förra veckan berättade kommunen att de erbjuder sig att bygga C-hallen mot att kapitaltjänstkostnaderna räknas ned, för att få slut på den segdragna förhandlingen.

– Om kommunen vill ta över arenan är vi beredda att diskutera det. Vi ser inget självändamål i att äga en arena utan vill bara spela hockey inför en fullsatt arena, säger Hans-Göran Karlsson

Kommunalrådet Per Johansson (S) vidhåller att avtal är till för att följas.

– Vi har ett avtal och det gäller. Kommunen betalar inte för lite i hyra. Vi får fortsätta förhandlingarna.

Mer läsning

Annons