Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynässkola positivt undantag

Andelen elever med godkänt i svenska, engelska och matte har sjunkit i Sveriges socialt mest utsatta områden. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån som Rapport har publicerat.

Ett av områdena som finns med i Rapporten är Brynäs, som sticker ut för att betygen i stället har blivit bättre mellan 1998 och 2010.

Annons

Bland de elever som gick ut gymnasieskolan våren 2010 var det bara 88,2 procent som hade godkända betyg i såväl svenska som matte och engelska, och blev behöriga att börja gymnasiet. Det var den lägsta siffran sedan betygssystemet IG–MVG infördes 1998.

Socialt utsatta

Statistiska centralbyrån har nu plockat fram betygssiffror åt SVT:s Rapport för 38 stadsdelar och områden i hela Sverige som betraktas som socialt utsatta. Det är områden som staten och kommunerna har tecknat så kallade lokala utvecklingsavtal för, med syfte att motverka utanförskap.

Statistiken visar att andelen gymnasiebehöriga elever som bor i dessa områden sjönk ännu mer än i riket i övrigt, från 73 procent 1998 till 68,7 procent år 2010.

Det här har fått bland andra Lärarnas riksförbund att reagera och kräva akuta insatser för att öka resurserna till skolor i utsatta områden.

Utbildningsminister Jan Björklund håller med.

– Kommunerna måste naturligtvis ge mer resurser till de skolor som har många invandrare och som har många utmaningar på det sättet, säger han till Rapport.

Gävle kommun har under lång tid gett extra anslag till skolor där elevernas föräldrar i stor utsträckning har låg utbildning och är beroende av socialbidrag.

– Det är jättesvårt att bedöma vad det ger för effekt, säger Bo-Erik Simonsson, kvalitetsutvecklare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Går mot trenden

Klart är i alla fall att stadsdelen Brynäs, som är ett av områdena i Rapports granskning, sticker ut på ett positivt sätt, med kraftigt förbättrade betygssiffror mellan 1998 och 2010, från 77,1 till 83,3 procent.

I hela Gävle låg andelen behöriga elever år 1998 på samma nivå som i landet i övrigt, 91 procent. Under mitten av 2000-talet blev betygen lägre, som lägst blev omkring 85 procent behöriga till gymnasiet. År 2010 var nivån uppe på 90 procent.

Mer läsning

Annons