Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buller hotar att stoppa bostäder på Norrlandet

Många av kommunens planerade bostäder på Norrlandet riskerar att påverkas av buller från hamnens verksamhet. Det visar ett bullertest som hamnen har gjort i området.

– Vi har förstått det här, men konflikten är inte riktigt löst, säger Sten Hammar, handläggare och planarkitekt på bygg och miljö.

Annons

Kommunen har presenterat en översiktsplan för Norrlandet som beskriver grunddragen i användning av mark och vatten. Kommunen vill utveckla området med ny bebyggelse.

Många reaktioner

Översiktsplanen har fått många reaktioner från såväl privatpersoner som av Gävle hamn, som ligger i området. Enligt bullertesten som hamnen utfört kommer tre bostadsgrupper, som kommunen planerar att bygga men även villor som redan är byggda, att påverkas av hamnens verksamhet som pågår dygnet runt.

– När hamnens utbyggnad står klar kommer stora delar att ligga något närmare Engeltofta. Därför finns en osäkerhet om hur stora områden som kommer att påverkas då de planerade bostäderna kommer att byggas ut alldeles ovanför Engeltofta-restaurangen, säger Sten Hammar.

– Innan man bygger de närmaste bostadsgrupperna måste man mäta bullernivån igen. Det kan innebära att man låter bli att bygga dem, konstaterar Sten Hammar.

Mer läsning

Annons