Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buss kan ersätta tåg norr om Gävle

SJ har slutat köra sina sena X 2000-tåg norr om Gävle.
Trafiken anses inte lönsam. Men nu planerar landstinget Gävleborg att i stället sätta in bussar mellan Gävle och Hudiksvall.

Annons

Det var i mitten av december förra året som SJ beslutade att X 2000-tåget som går från Stockholm klockan 20 inte ska köra längre norrut än Gävle. Tidigare var Sundsvall slutstation.

Man anser helt enkelt att det är för få resenärer och att det inte är lönsamt att köra ända dit.

Det får till följd att den sista tågavgången från Gävle och norrut är klockan 19.57.

För tidigt anser landstinget i Gävleborg som gett X-trafik i uppdrag att försöka hitta lösningar.

Ett alternativ är att sätta in ett extra X-tåg som går från Gävle klockan 21.30, det vill säga strax efter att X 2000-tåget från Stockholm nått dit. Men det skulle kosta hela 1,4 miljoner kronor om året.

Ett annat alternativ är att sätta in bussar. Nackdelen är att resan till Hudiksvall blir omkring 40 minuter längre än med tåg. Men det är betydligt billigare, 200 000 kronor per år.

Politikerna i landstingets nämnd för tillväxt och regional utveckling väntas i dag besluta att man ska prova bussalternativet i höst. Från och med mitten av augusti och framåt. Det beräknas kosta 68 000 kronor i år.

Bussen kör dock inte längre än till Hudiksvall eftersom landstinget i Västernorrland inte velat vara med och betala för trafiken. Där anser man att restiden med buss blir alltför lång och att den är framme för sent i Sundsvall.

Mer läsning

Annons