Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussbiljetterna blir dyrare

/

Om en månad blir det dyrare att åka buss i Gävle och Gävleborgs län. X-trafik höjer priserna med fem procent, eftersom kostnaderna ökat. För att minska kontanthanteringen höjs samtidigt en enkelbiljett ombord till 40 kronor för vuxen.

Annons

Snart blir det ännu större skillnad mellan att köpa sin bussbiljett i förväg eller betala på bussen. 29 september höjer X-trafik priserna. En sms-biljett eller en resa med förbetald reskassa kostar då 22 kronor för en zon, till exempel inom Gävle stad. Den som betalar kontant får betala hela 40 kronor. Det innebär en höjning med tio kronor från dagens pris 30 kronor. Enkelbiljetterna för barn och ungdomar höjs på samma vis med en femma.

– Vi är ett av få län där man fortfarande kan betala kontant ombord på buss och tåg. Det är inte okontroversiellt. Vi har haft allvarliga incidenter med rån på bussar. Det här är ett sätt att med ekonomiska styrmedel få ner kontanthanteringen, säger Matts Hildebrand, vd för X-trafik.

Men även förköpta biljetter och månadskort blir dyrare. Ett påslag på fem procent innebär att ett 30-dagarskort för vuxna i hela länet höjs från 1535 till 1610 kronor. Ett 30-dagarskort för 7-19-åringar inom Gävle höjs från 225 till 240 kronor.

Sms-biljetter och liknande höjs med en krona för vuxna medan enkelpriset för 7-19-åringar blir oförändrat för resor inom en zon.

Det enda priset som sänks lite är en förköpt eller kortbetald dagbiljett i hela länet.

– Sist vi höjde priserna var i juni 2009. Sedan dess har kostnaderna blivit större framför allt på drivmedelssidan, säger Matts Hildebrand.

Ser ni någon risk att resandet minskar när priserna höjs?

– Ja, man kan ju inte utesluta det. Troligtvis funderar en och annan på om det är värt att ta bussen när det kostar lite mer än tidigare. Vi har ändå haft en positiv reseutveckling sedan vi höjde priset sist.

Mer läsning

Annons