Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiker vägrar gå med på Nians hyror

/
  • Orimligt dyrt. ”Det är hyresnivåer i klass med vad som gäller i Malmö och Göteborg”, säger bokhandlaren Janne Pihl om fastighetsägarens  hyreskrav.

Flera butiksägare i Nian-gallerian vägrar gå med på fastighetsägarens krav på hyreshöjningar.


– Hyrorna är redan för höga och borde snarare sänkas, säger Daniel Sahlberg, jurist på branschorganisationen Svensk Handel, som företräder sju av butiksägarna.

Annons

Tio butiksägare i gallerian har vänt sig till hyresnämnden som i första hand ska medla i tvisterna.

– De har backat från utgångsläget. Men det är fortfarande hyresnivåer i klass med vad som gäller i Malmö och Göteborg, säger Janne Pihl som driver Bokia-bokhandeln i gallerians källarvåning.

Om fastighetsägaren, Nordic Retail Fund, skulle få igenom sina krav skulle bokhandeln tvingas betala minst 1,2 miljoner kronor om året i hyra.

Samtidigt minskar hyresvärden sina insatser för marknadsföringen av gallerian och satsar mindre på att kyla butikerna sommartid.

– Vi betalar gärna lite högre hyror än andra butiker i Gävle för att få vara här. Men inte hyror som är alldeles för höga för den här stan, säger Janne Pihl.

I augusti berättade Arbetarbladet att hyresvärden krävde höjningar på över 30 procent.

”Vi kan inte vara kvar och betala den hyran”, sade en butiksägare som Arbetarbladet då pratade med.

– Vi sitter fast här och har egentligen inget alternativ, säger Janne Pihl som inte vill säga vilka följder hyreskraven skulle få för hans företag.

Ulrika Lagerqvist, pressansvarig på fastighetsbolaget EFM som företräder Nordic Retail Fund i Sverige, hävdar att hyreskraven är ”anpassade efter marknaden”.

– Vi tittar på de senast tecknade kontrakten i gallerian och föreslår hyror på samma nivå. Men det är förslag som vi ska diskutera med hyresgästen, säger hon.

Daniel Sahlberg på Svensk Handel framhåller att det inte är de senast tecknade kontrakten som bestämmer marknadshyran i centrala Gävle.

– Det är inte högsta budet som vinner, även om hyresvärdarna kanske vill se det på det viset, säger han.

Marknadshyran ska snarare beskrivas som den ”vanligaste hyran för liknande lokaler på orten”. Toppnoteringarna ska räknas bort, menar Daniel Sahlberg.

Om parterna inte kommer överens kan hyresnämnden yttra sig och säga vad som är marknadshyran. Om då hyresvärden inte vill göra som hyresnämnden säger så kan hyresgästen tvingas välja mellan att betala den höga hyran eller flytta.

– Men om hyresgästen flyttar måste hyresvärden betala minst en årshyra i skadestånd, konstaterar Daniel Sahlberg.

EFM och dess moderbolag Boultbee har, enligt Ulrika Lagerqvist, gått så långt i ett fall i Sverige.

Det var Mc Donalds som flyttade från en galleria i Uppsala sedan EFM vägrat följa hyresnämndens yttrande.

Mer läsning

Annons