Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg och miljö tvistar om ny chef

Gävles kommunledning vill ha den förra planchefen Elisabet Jonsson som ny chef för bygg- och miljöförvaltningen. Men det vill inte delar av personalen veta av.


– Många är förtvivlade, säger Sten Öberg, lokal ordförande i fackförbundet SKTF.

Annons

Den nuvarande förvaltningschefen på Bygg och miljö, Catharina Hedin, ska snart gå i pension och rekryteringsprocessen för att hitta hennes efterträdare har pågått sedan i våras.

Två kandidater kvar

I början tog kommunen hjälp av ett externt rekryteringsföretag som samlade in en mängd intresseanmälningar. Efter hand har de flesta sållats bort och sedan en tid tillbaka har kommundirektör Göran Arnell och hans rekryteringsgrupp bestående av höga chefer inom kommunen haft två kandidater kvar; Helen Mårtensson, chef på lantmäteriets kartenhet Metria och Elisabet Jonsson. Jonsson är landskapsarkitekt och arbetar i dag på en arkitektfirma i Uppsala, men slutade så sent som i våras från sin tjänst som planchef på Bygg och miljös avdelning för fysisk planering.

Tre fack säger nej

I förra veckan höll kommunledningen ett möte med representanter för fackförbunden på bygg- och miljöförvaltningen och informerade om att man har för avsikt att erbjuda jobbet till Elisabet Jonsson. De tre största fackförbunden, Sveriges Ingenjörer, Naturvetarna och SKTF, vill dock hellre ha Helen Mårtensson.

Eftersom parterna är oeniga har de tre fackförbunden nu kallat till en central förhandling som kommer att äga rum någon gång i nästa vecka.

– Vi tycker att Helen Mårtensson är ett starkare namn och har mer erfarenhet av chefsbefattningar på den här nivån, säger Kent Holmgren, lokal företrädare för Sveriges Ingenjörer.

”Lyssna på personalen”

SKTF:s företrädare Sten Öberg tycker att kommunledningen borde lyssna på personalens önskemål, speciellt eftersom Elisabet Jonsson har jobbat inom förvaltningen tidigare.

– Många är förtvivlade. De tror att hon kommer att köra över dem totalt, säger han.

Ett fack säger ja

Men alla är inte negativa. Medlemmarna i Sveriges Arkitekter förordar Elisabet Jonsson.

– Men jag respekterar de andra fackens åsikt, säger företrädaren Maria Lundholm.

Även några av politikerna i bygg- och miljönämnden har fått träffa de slutliga kandidaterna till jobbet som förvaltningschef. Politikerna förordar också Elisabet Jonsson.

– Hon har plankompetens och det värderar vi väldigt högt eftersom det händer så mycket i Gävle nu. Dessutom är hon utåtriktad och kommunikativ och en oerhört duktig kvinna, säger nämndens ordförande Lena Lundgren, s.

Revirtänkande?

Hon tror att motsättningarna inom förvaltningen kan bero på att ”varje revir värnar om sitt” och att många är emot Elisabet Jonsson eftersom hon kommer från plansidan. Tänket tror hon kan finnas kvar sedan gamla miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret sammanfördes för knappt tio år sedan.

– Det kan finnas en rädsla att hon inte ska tillgodose allas behov, men det kommer hon ju att göra, säger Lundgren.

Elisabet Jonsson har fått möjlighet att kommentera kritiken, men väljer att avstå.

Annons