Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg och miljö vill bygga nya Strömvallen

Bygg ut Strömvallen enligt Fast Partners förslag, men se till att byggnaderna smälter in i omgivningen och försök få hotellet så lågt som möjligt.


Det står i ett yttrande som politikerna i bygg- och miljö
nämnden ska ta ställning till.

Annons

Arbetarbladet har de senaste dagarna rapporterat om hur flera av kommunens nämnder har diskuterat frågan om Strömvallens utbyggnad. Tekniska nämnden sade i onsdags ja till Fast Partners utbyggnadsalternativ som innebär riven läktare, ny arena, nytt 200-rumshotell och ny kongressanläggning. Vi har avslöjat att kultur- och fritidsförvaltningens tjänstemän förbereder ett liknande yttrande till politikerna i sin nämnd och kan i dag berätta att även bygg- och miljönämnden verkar ställa sig bakom alternativet.

– Jag tror att det här går igenom, säger bygg- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren (S).

I yttrandet som hon och hennes nämndskollegor ska ta ställning till trycker man på hur viktigt det är att våga satsa storskaligt och långsiktigt för att utveckla en stad. ”Ett centralt beläget evenemangsområde av den här storleken, som kan utnyttjas både av stadens och kommunens medborgare men även locka mer långväga besökare, bidrar till att Gävle kan fungera som en motor i regionen”, skriver man.

– Vi måste våga ta plats. I dag går många evenemang Gävle förbi för att det fattas hotellrum och en tillräckligt stor konferensanläggning, säger Lena Lundgren.

Samtidigt påpekar man i yttrandet att utformningen och storleken på hotellet och arenan borde diskuteras ytterligare. Man föreslår att byggnadernas höjd kan minskas något, att fotbollsplanen kan sänkas ned i marken något för att inte arenan ska bli så dominerande i omgivningen. En modell eller en tredimensionell animering av hur området vid Strömvallen och Konserthuset kan komma att se ut när exploateringen är klar efterfrågas också.

Hur trafik- och parkeringssituationen ska hanteras på bästa sätt är en fråga som måste utredas mer, enligt skrivelsen.

Under ärendets beredning ställde sig Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Moderaternas representanter bakom yttrandet, medan Miljöpartiets inte ville gå med på det. På onsdag i nästa vecka får alla partier i bygg- och miljönämnden säga sitt.

Mer läsning

Annons