Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggfirma i Gävle i konkurs när arbetarna inte fick ut lönerna: "Det kändes inte seriöst"

/
  • Enligt Frölandias hemsida har företaget postadress till de här lokalerna på Utmarksvägen i Gävle. Men när Arbetarbladet undersöker saken så visar det sig att Frölandia flyttat ut. De ska ha hyrt lokalerna i några månader, enligt företrädare för fastighetsägaren.

Nyligen gick företaget i konkurs efter krav från facket. Drygt en handfull anställda hade inte fått ut sina löner.
– Vi jobbade för honom i kanske två och en halv vecka. Sedan fattade vi att något var galet, säger Roger Mellberg, betongarbetare i Gävle.

Annons

Då, i augusti 2015, hette bolaget Frölandia Entreprenad och drevs av Valan Frölander. Några månader tidigare hade han bytt namn på företaget och strax efteråt gift sig och bytt sitt eget namn.

Förra vintern framträdde Vahid Hajilo, som han då hette, i Gefle Dagblad och berättade om det växande företaget Bameliss Bygg AB.

Vahid Hajilo berättade att han gärna anställde personer av utländsk härkomst men också äldre arbetare vilket, enligt honom, borgade för gedigen kunskap och rutin.

En av de äldre arbetarna var Henrik Hansson. I februari 2014 fick han jobb på Bameliss Bygg. Hansson berättar att han snart började ana oråd.

– Det kändes inte seriöst. Det var inga fasta arbetstider utan gubbarna skulle ofta jobba till långt in på kvällarna.

Vid ett tillfälle började Hajilo skälla ut personalen. Han tyckte att det gick för sakta.

Det var drygt en handfull man som byggde skyddsrum i Nacka. Henrik Hansson, som var fackligt aktiv, sa emot och manade Hajilo att lugna ner sig. Men denne fortsatte skälla och sa att "ni kan sticka".

– Jag tog honom på orden och började packa ihop mina grejer.

Det slutade med att Hajilo försökte ta tillbaka vad han sagt och de båda skakade hand på att Henrik Hansson jobbade veckan ut och sedan avslutade anställningen. Men snart visade det sig att Hansson inte fick slutlönen. Han tvingades ta hjälp av Byggnads ombudsman och det blev tvisteförhandling senare på hösten.

Sedan visade det sig att det blev krångel ändå när Hansson skulle skattedeklarera och först i december i fjol fick han en godkänd deklaration. Fortfarande är det inbetalningar för tjänstepension som inte verkställts.

I höstas vände sig några arbetare till Byggnads expedition i Gävle och hävdade att de inte fått ut sina löner.

I den vevan, i början av oktober, sålde Valan Frölander bolaget till två Uppsalabor och samma dag bytte bolaget namn till Uppsala Snickeri och Entreprenad.

Men när facket kallade till central förhandling om lönetvisten några veckor senare så var det Valan Frölander som dök upp, med fullmakt från dem han sålt företaget till. Vid mötet ska han ha gått med på lönekraven som tidigare tillbakavisats. Men pengarna dök aldrig upp.

Så facket vände sig till LO-TCO Rättsskydd som sökte bolaget i konkurs. Det handlade om lönekrav på över 360 000 kronor.

– För mig och min son handlar det om 160 timmar som vi inte fått betalt för, säger Roger Mellberg.

Men fortfarande, en månad efter konkursen, väntar arbetarna på lönerna.

Konkursförvaltaren godkänner inte att den statliga lönegarantin träder in förrän han har godtagbara underlag. Först i dagarna fick han kompletterande uppgifter från rättsskyddet.

– Vi har fått fram uppgifter så gott det går. Det har inte varit någon vidare ordning, säger Ulrika Edebrink på LO-TCO Rättsskydd, som bland annat fått luta sig mot arbetarnas egna redogörelser.

– Vi vet inte hur det kommer att stämma. Ser man att det är felaktigheter eller att lönerna utbetalts tidigare, då blir det ju avslag, säger konkursförvaltaren Lars la Fleur.

När vi träffar Valan Frölander vill han inte ställa upp på bild. Han vill inte heller att vi nämner hans namn eller vad företaget heter.

Han hävdar att arbetarna misskötte sig och det var därför de inte fick lön. Han hävdar också att Henrik Hansson talade illa om företaget, ringde till kunder, "taggade upp anställda" och "satte käppar i hjulen".

Han skyller också på revisorn som var sen med redovisningen vilket bland annat ledde till förseningsavgifter.

– Jag var en jättesnäll chef som gav bonus när det gick bra, ordnade hotell, bjöd på mat och traktamente. Jag ville gärna ge alla en chans. Men nu har jag lärt mig, säger Valan Frölander.

Enligt konkursförvaltaren Lars la Fleur har han sagt att han sålde bolaget på grund av stora kundförluster.

Konkursförvaltaren har dock inte fått tag i den som ska ha köpt bolaget och gick in i styrelsen. När tingsrätten sökte honom inför konkursen sa han att han skulle lämna styrelsen.

I konkursboet finns inga tillgångar bortsett från några verktyg. Förutom lönekraven finns skulder till banker på 370 000 kronor. Dessutom finns leverantörsskulder på 1,1 miljoner kronor, uppger konkursförvaltaren.

29 februari hålls edgångssammanträde i Uppsala tingsrätt.

När Valan Frölander sålde bolaget startade han ett nytt – Frölandia AB – som också sysslar med byggverksamhet. Han driver också enskilda firman Bameliss Bygg.

Läs också: Gävlebo avskedades när han stämde företaget för utebliven lön.

Läs också: Avskedat kafébiträde fick skadestånd efter dom i AD.

Läs också: Byggfacket vann tvist om löner för estniska vindkraftsarbetare.

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Mer läsning

Annons