Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggföretag i Gävle konkurs

Byggföretaget Nimag Projekt i Gävle har försatts i konkurs på egen begäran. Tolv personer har sagts upp och riskerar bli arbetslösa.
– Mycket talar för en avveckling, säger konkursförvaltaren Mikael Kubu.

Annons

Ett av de planerade uppdragen som nu antagligen inte blir av är bygget av Burger Kings nya hamburgerrestaurang i Hemsta i Gävle.

Peter Eriksson, utvecklingschef på Burger King Scandinavia, tror inte att konkursen behöver sinka bygget. Någon annan byggare får anlitas i stället.

– Planen ligger fast. Restaurangen ska byggas och öppnas före sommaren. Möjligen kan det bli förskjutning på någon eller några veckor, säger han.

Nimag växte kraftigt under ett par år men fick problem med likviditeten. Några projekt blev mycket dyrare än beräknat. I ett av projekten tillkom extra kostnader på miljonbelopp.

Det här medförde att bolaget tvingades göra en rekonstruktion och gjorde upp med fordringsägarna. Skulderna skrevs ned.

Men det hjälpte inte. I början av den här veckan kastade ägarna in handduken.

Mikael Kubu tror inte att det är möjligt att fortsätta. I dagsläget jobbar företaget med ett bygge i Edsbyn men i övrigt är projekten på väg att avslutas.

Företaget äger fastigheter i Norrköping, inventarier och kundfordringar som konkursförvaltaren nu ska försöka omvandla till pengar för att betala fordringsägarna. Han räknar med att prioriterade fordringsägare som banker kan få ut en del men leverantörerna riskerar att bli utan.

Nimag hade i fjol närmare 20 anställda och har i övrigt sysselsatt en hel del underleverantörer.

Annons