Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygglov till båthus i Bönan var fel

Det var fel att ge bygglov för det omstridda båthuset i Bönan. Det slår nu Regeringsrätten slutgiltigt fast i och med att man inte beviljar ärendet prövningstillstånd.
Företaget Robjo har nu två alternativ: riva eller söka nytt bygglov.

Annons

Båthuset i Bönaviken byggdes 2005 av företaget Robjola, nuvarande Robjo. Men en granne ansåg att huset var på tok för stort och överklagade kommunens bygglov till länsrätten. Grannen vann både i länsrätten och i nästa instans, kammarrätten. Företaget överklagade kammarrättens dom och sedan dess har ärendet legat och väntat i nästan tre år på att regeringsrätten ska fatta ett beslut. Nu har domstolen bestämt att målet saknar principiellt värde och beviljar därför inte prövningstillstånd. Det betyder att kammarrättens dom gäller som det slutgiltiga avgörandet.

Två alternativ

Nu har företaget Robjo två alternativ.

– Antingen river de huset, men det tror jag inte. De kommer säkert att lämna in en ny bygglovsansökan som är justerad efter kammarrättens dom, gissar Lars Skogsberg, bygglovsarkitekt på Gävle kommun.

Enligt utslaget i kammarrätten är det bara tillåtet att bygga uthus i det aktuella området. Båthuset är på 75 kvadratmeter och innehåller både wc, dusch och pentry, vilket gör att det inte kan klassas som uthus, enligt rätten. Kommunen borde aldrig ha gett båthuset bygglov, enligt kammarrättens dom.

Arbetarbladet har i flera dagar förgäves sökt Lars Malmström, vd i Robjo, för en kommentar.

Mer läsning

Annons