Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads svarar på Handels kritik

Tvisten mellan två LO-förbund i Gävle går vidare. Nu svarar Byggnads på kritiken från Handels.

– De har spridit hur mycket lögner som helst om oss, säger Lars Lundberg, ordförande för Byggnads avdelning 26.

Annons

Arbetarbladet har under våren och sommaren rapporterat om den infekterade tvisten mellan LO-förbunden Handels och Byggnads i Gävle. Konflikten gäller en handelsansluten kontorist på Byggnads kontor som slog larm om trakasserier och dålig arbetsmiljö. Kort efter att hon slagit larm varslade Byggnads henne om uppsägning.

Parterna inte enas, utan ärendet gick vidare till centrala förhandlingar som avslutades 17 augusti. Resultatet blev att den anställde sägs upp, men att uppsägningstiden förlängs fram till 4 oktober.

Byggnads har under hela processen inte velat kommentera ärendet offentligt. Men nu väljer man att ta bladet från munnen.

"Droppen som fick bägaren att rinna över" var enligt Lars Lundberg att Handels ombudsman Poul-Erik Jensen direkt efter att de centrala förhandlingarna avslutats skrev ett nytt brev till Arbetsmiljöverket om mobbning, förtal, medvetna förolämpningar och skvaller som drabbar de anställda på Byggnads kontor.

– Det är kränkande att de sprider hur mycket lögner om oss som helst. De centrala förhandlingarna har redan visat att vi har gjort rätt och hanterat det här på ett oklanderligt sätt, säger han.

Ligger det något i uppgifterna om trakasserier på arbetsplatsen?

– Nej, om det var så hade de tagit upp det under den centrala förhandlingen.

Arbetarbladet har läst protokollet och mycket riktigt står inget om de påstådda trakasserierna.

Byggnads version av uppsägningen är att handelsmedlemmens arbetsuppgifter, som i huvudsak handlade om bokföring, inte längre fanns kvar eftersom de kunde upphandlas betydligt billigare från fackförbundets huvudkontor i Stockholm.

– I stället nyanställde vi en ombudsman för att minska byråkratin och stärka avdelningen utåt mot medlemmarna, säger Lars Lundberg.

Om Handels senaste begäran att Arbetsmiljöverket bör komma och göra en inspektion av arbetsmiljön vid Byggnads kontor i Gävle säger han:

– Arbetsmiljöverket är mer än välkomna hit. Vi är kanske inte världens bästa arbetsplats, men inte heller världens sämsta. Vi är i alla fall inga tyranner.

Arbetarbladet försökte i går nå företrädare för Handels för en kommentar.

Mer läsning

Annons