Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byvakterna stoppade stöld

/
  • Tacksam. Christer Lindström rosar byvakternas observation som gjorde att han fick tillbaka sin fyrhjuling.
  • En av 60. Stig Edvinsson är en av 60-talet byvakter i Hamrånge som varje natt, året runt, turas om att bevaka bygden. Ofta körs det 10–15 mil per natt, och det brukar bli en gång per månad han kör.

Byvakterna i Hamrånge hittade Christer Lindströms fyrhjuling innan han ens hunnit sakna den.
– När telefonen ringde vid femtiden på morgonen, så tog det tid innan jag förstod vad som hänt. Utan byvakterna hade jag kanske aldrig fått tillbaka min maskin, menar han.

Annons

I september blev Christer Lindström, Trödje, svensk mästare i Mud-race med sin Can Am 800 cc. Den skiljer sig från andra genom att den är omgjord för tävling, och har speciell utsmyckning.

Kvällen innan den stals, hade han kört in den i garaget som vanligt. Enda skillnaden var att han av någon anledning inte knappade in garagets larm.

– Det gör jag ju alltid annars, men det blev bråttom in på kvällen, så det glömdes bort, förklarar han.

Vid femtiden morgonen därpå ringde en av byvakterna i Hamrånge och berättade att de just upptäckt hans fyrhjuling i en minibuss i Hagsta.

– De spårade den till mig eftersom jag hade namnet skrivet på fordonet, förklarar Christer.

Stig Edvinsson var en av byvakterna som körde passet den aktuella natten. Han berättar att i den vanliga rundan, så såg han en vit minibuss med litauiska skyltar stå parkerad bakom en verkstad i Hagsta. Det var mörkt ute, men eftersom motorn var varm, så lämnades bussen antagligen när byvakten närmade sig. I fönstret syntes den ilastade fyrhjulingen.

Eftersom byvakternas policy är att inte själv ingripa, så ringdes polisen, och då konstaterades att inga ägare till bussen fanns kvar, och att det var ett stulet fordon som ilastats.

Lindström kom från Trödje och kunde direkt köra hem med sin fyrhjuling eftersom brottet upptäcktes inom 24 timmar.

– Jag är så oerhört tacksam för byvakternas upptäckt, säger han.

Mer läsning

Annons