Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C väljer bort lokal kandidat

Slaget om att bli Centerns nya partiledare står av allt att döma mellan två kvinnor. Den tredje kandidaten, Anders W Jonsson från Hedesunda, verkar inte ens vara favorit i hemlänet Gävleborg.

Annons

I dag publicerar Arbetarbladet en debattartikel där flera av länets centerpartister, bland annat Carl-Ewert Ohlsson, oppositionsråd i Sandvikens kommun, offentliggör att de förespråkar Annie Lööf (tidigare Johansson) som ny partiledare för Centerpartiet. Gefle Dagblad hade i går en artikel med samma budskap, underskriven av tunga namn som Gunnar Björk och Karin Starrin, tidigare riksdagsledamöter för länet.

”Kvinnorna har ett försprång”

Den andra kvinnliga kandidaten, Anna-Karin Hatt, får stöd från flera tunga centerpartister från Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Dalarna och centerpartistiska Östersunds-Posten skriver på sin ledarsida att Anders W Jonssons chanser att konkurrera ut både Lööf och Hatt inte känns realistiska.

– Kvinnorna har lite mer försprång för att de är kända, så min känsla är också att de ligger före, säger Karin Ånöstam, ordförande för Centerpartiet i Gävleborg.

Tycker kandiaterna är bra

Hon tycker att alla tre kandidaterna är bra, men vill att partiet väljer någon med stark utstrålning som ”slår igenom i media”.

– Vi behöver en populär partiledare som kan dra till sig unga väljare och få partiet att växa. Jag har personligen Annie Lööf som favorit, säger hon.

Partidistriktet väntar dock till 27 augusti med att meddela valberedningen vilken kandidat Gävleborg förespråkar. Innan dess ska man hämta in synpunkter från de olika kommunkretsarna.

”I skuggan av Sven”

Karin Ånöstam tror att Anders W Jonssons bristande stöd i det egna länet kan bero på att Sven Bergström under många år har varit Gävleborgs riksdagsledamot.

– Anders är ny i riksdagen och har stått i skuggan av Sven i många år. Det kan också ha att göra med att vi har starkast stöd i Hälsingland och Anders är från Gästrikland.

I de kommunkretsar Arbetarbladet pratat med har man ännu inte bestämt vilken kandidat man ska förespråka.

Anders W Jonsson satt i går på ett flygplan från Washington till Sverige och gick inte att nå för en kommentar. Han har tidigare sagt till Arbetarbladet att han väljer att inte driva kampanj i hemlänet.

Mer läsning

Annons