Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrala Gävle får ett nytt Bed and breakfast

/
  • KVARTETTEN SOM SATSADE! Här är de, de fyra vännerna som startat ett 390 kvadrat stort pensionat med bed and breakfast vid Slottstorget i Gävle. Henry Pedersen, Eva Qvist, Monica Pedersen och Tommy Qvist. Foto: Gun Wigh.
  • GOD MORGON! En kram i korridoren!
  • FRUKOST! Samborna André Holmqvist och Viktoria Larsson från Göteborg äter frukost efter sin första natt på Gävles nyaste kombinerade pensionat och bed and breakfast vid Slottstorget. Kanon, tycker de om både boendet och Gävles nyaste rockfestival.
  • Pensionat Slottstorget ligger i samma hus som bland annat Bishop Arms.

Annons

– Kanon, sammanfattar André Holmqvist sin och sambo Viktoria Larssons första natt på Gävles nyaste kombinerade pensionat och bed and breakfast vid Slottstorget.

– När vi kom i går höll dom fortfarande på att snickra, men under eftermiddan blev allt klart, berättar André, som är här för att gå på Gävles nyaste rockfestival.

De fyra delägarna hade i alla fall hunnit få upp skylten – Pensionat Slottstorget – ovanför ingången till igår.

– Yes! Nu är vi hemma!, tänkte Eva Qvist – en av de fyra delägarna, som givit Gävle ett pensionats- och B&B-alternativ på 390 kvadrat och mitt i smeten – när de fyra tog av sig snickarbältena i går.

Eva har varit arbetssökande i sju år och har även tidigare förmedlat arbete åt sig själv. Först genom vilande firman Bröllopsservice, sen genom ett kafé i HC-huset i Bomhus, och nu genom Pensionat Slottstorget.

Fast det var kompanjonen Tommy Qvist som kom på idén.

– Jag såg att lokalen var ledig efter Tandläkargruppen för drygt ett år sen, hörde mig för, och nu har vi öppnat.

Det doftar morgonfika och tvål när vi kliver på. Det är morgonen efter första rockdagen/natten i gasklockorna och hår- och tatueringsfagra gäster läser morgontidningen och äter frukost. På receptionsdisken står en korg med frukt, och i fika- och matrummet välkomnas gästerna med kaffe och kakor; kakorna mer som en gest.

– Det finns kylskåp i skrivborden så att gästerna kan ta med sig vad de behöver i matväg, berättar Eva.

Tanken är dock att allrummet ska kompletteras med kylskåp för långboende entreprenörer.

– Snart har vi fullt hus med entreprenörer som ska jobba på Sandvik en månad, flikar Tommy in.

200 000 kronor har de fyra vännerna investerat i rörelsen, och i iordningställandet av lokalerna, som de gjort själva. Pensionatet och B&B finns en trappa upp, därtill finns en trerummare med pentry på andra våningen.

För Tommy, som slutat arbeta som eldstadsmurare på grund av slitna knän har att få driva ett pensionat varit en dröm i 20 år.

Även delägaren Monica Pedersen, som valt att jobba kvar i saneringsbranschen, och på 1980-talet jobbade inom hotell och restaurang, har drömt om ett eget pensionat.

Liksom Eva och Tommy arbetar även den fjärde delägaren Henry Pedersen i rörelsen.

I och med pensionatet har Eva funderingar på att sätta fart på sin Bröllopsservice igen.

– Ska ni ha bröllopssvit här då, frågar jag och Eva säger så klart vi ska, eller hur hör ni?

Här är ljust, sobert och sparsmakat. Alla rum har samma färger på textilierna och är likadant inredda. Servicen är hög med försäljning av nödvändigheter, såsom hygienartiklar, färskt morgonbröd levererat-från-runt-hörnet, färska morgontidningar och tillsammans talar de fyra ägarna spanska, engelska, finska och tyska.

De ser lite tagna och trötta ut, kompanjonerna, där vi sitter i allrummet och pratar. Kaffet är en specialblandning signerad Tommy och brödet från runt-hörnet pinfärskt.

– Vi har skött hela rusten själva. Utom kvicksilver- och amalgamsaneringen. Den lejde vi bort. Det här rummet, till exempel, var mer eller mindre svart i taket, hade stora hål och skador på både golv – efter tandläkarstolarna – och vägger.

Uppsägningstiden av lokalerna är tre år, och jag frågar om de har tillförsikt.

– Gott om positivt tänkande i alla fall, säger Monica.

– Det roliga i kråksången är att alla som vet om vad vi hållit på med här, och som sett skylten, tycker att det är en jättebra satsning, inflikar Henry.

Vilket också budgeten för 2011 talar för eftersom kvartetten räknar med att omsätta mellan två och tre miljoner kronor på att ta 430 kronor per B&B-natt och enkelrum (dubbel 750) och 680 respektive 930 kronor per pensionatsnatt.

Utanför vaknar en ny perfekt dag för rockare och de fyra vännernas kungliga säng i pensionatets logga.

Tetha Åhs

Mer läsning

Annons