Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CH-åklagaren och advokaten i träta

Mikael Hammarstrand, åklagare i CH-brandsutredningen, vill förlänga häktningstiden mot den misstänkte 29-åringen med två månader. Orsak: Advokaten har inte tid att komma till förhören.

Annons

– Ett totalt grundlöst påstående, svarar advokaten Gunnar Falk.

Trätan mellan åklagaren och advokaten framgår tydligt av onsdagens skriftväxling i målet.

Hammarstrand kommer med samma önskemål som vid häktningsförhandlingen för snart två veckor sedan. Han vill att tingsrätten ska förlänga utredningstiden om CH-branden åtminstone till sista oktober. Tidigast då kan han väcka åtal.

Men nu hävdar Hammarstrand att orsaken till tidsutdräkten är att polisen har svårt att hålla förhör med 29-åringen därför att hans advokat inte har tid att vara med i den utsträckning man tidigare antagit. Gunnar Falk hade förhinder hela förra veckan och först i måndags kunde det första förhöret med 29-åringen efter häktningen hållas, påpekar Hammarstrand i skrivelsen till tingsrätten.

Advokat Falk räknar i sitt svar samman fyra förhörstillfällen, två i anslutning till häktningen, och två denna vecka. Mot den bakgrunden är Hammarstrands påstående grundlöst, skriver Falk.

Till Arbetarbladet säger Falk att han inte vill göra någon sak av dispyten med åklagaren, och tillägger:

– Jag känner inte Hammarstrand. Han är säkert en alldeles utmärkt åklagare. Men nog hör det till ovanligheterna att åklagare lägger fram den här typen av uppgifter utan att ha bättre på fötterna.

Mikael Hammarstrand var på tjänsteresa under onsdagen och hade telefonen avstängd.

Polisens spaningsledare Torbjörn Säfström vill inte kommentera svårigheterna att få advokaten att komma till polisförhören.

– Nej, det får jag överlåta till Mikael Hammarstrand, säger han.

När det gäller sakläget i utredningen har inga nya uppgifter blivit offentliga.

Enligt Hammarstrands inlaga till tingsrätten fortgår utredningen, bortsett från förhören med 29-åringen, i oförminskat tempo. Han skriver att utredningen efter häktningsförhandlingen ytterligare har stärkt misstankarna mot 29-åringen.

Advokat Falk skriver å sin sida att ingenting nytt av betydelse har kommit fram under de förhör som har hållits. 29-åringen fortsätter att neka till brottsanklagelsen.

Tingsrättens beslut blev att tills vidare förlänga utredningstiden med ytterligare fjorton dagar. Då blir det nya överläggningar mellan parterna och ett nytt beslut från tingsrätten om hur lång tid polisen får på sig innan åtal måste väckas.

 

 

 

Annons