Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chanpeng ny chef i Hartwigs imperium

/
  • FYRA ESS. Claus Hartwig, krögare och krogägare. Thuong Thach, kundansvarig och ansvarig för Fine Food of Scandinavias matsal i Göransson Arena. Linda Schiller, köksansvarig på Furuviks Brygga. Chanpeng S Ericsson, koncernens produkt- och kvalitetsutvecklare – också ansvarig för mat och dryck.  Foto: Britt Mattsson

Claus Hartwigs, ägare till Axmarbrygga och Furuviksbrygga, dröm om att göra Gävleborgskusten mer turistisk genom att utveckla restaurangmat är på väg att bli verklighet.

Annons

– Jag är stolt över vår utveckling, säger Claus Hartwig och berättar om den skepsis som mötte hans och kompanjonen Yngve Perssons planer för Axmar bruk och länets kustlandskap 1997.

Motståndet har vänts i framgångar. Så stora att koncernen i dag inte har några lån, utan lever på vad tjänster och produkter genererar. Axmar Brygga tioårsjubilerade förra året. Invigning av Furuviks Brygga skedde 2006, och arrendet av restaurangen Fine Scandinavian Food i Göransson Arena undertecknades i december förra året.

Claus Hartwig har svart bälte i judo och hade stora tävlingsframgångar bakom sig när han valde mellan att fortsätta med passionen judo och passionen fin restaurangmat.

– Jag valde bort judon, kom till Sverige och Gävle 1967, fick jobb på Mon Cheri i Gävle och min första skolning i branschen av Gunnar Ekelöf. Han var ekonom och drev Mon Cheri, men kunde ingenting om mat. Med mig var det tvärtom. Den filosofi jag i dag har om företagsledning fick jag av honom.

Claus dröm var – och är – att få styrning på hela processen, från utbildning till diplomering; råvara till tallrik; från köket till gästen; idé till kvalitet. Frågan om han var en tidig Jamie Oliver som ung slår han ifrån sig.

– Jamie är ett unikum, jag en envis älskare av de gamla matlagningsmetoderna anpassade till Skandinavien och vår tid.

Koncernen anställer kocken, konditorn och sommelieren Chanpeng S Ericsson som kvalitetsutvecklare och ansvarig för mat och dryck.

Tanken är att Chanpeng S Ericsson över tid också ska ersätta Claus Hartwig i köket.

– Tack vare hennes kompetens kan jag äntligen, i alla fall till stora delar, lämna köket och koncentrera mig på Söderhamn och vår satsning på utbildning.

Köket startades för koncernens och Söderhamns kommuns gemensamma gymnasiala vuxenutbildning förra året. På sikt kommer det att användas för produktion av restaurangernas egna såser, fonder, inläggningar, soppor och gratiner för försäljning i dagligvaruhandeln.

Något som ännu endast finns som idé, men startklar, är en franchisingidé som innehåller både Hartwigs kondisprodukter och mat för butikskedjor.

– Kläd- och möbelkedjorna satsar mer och mer på kaféer och matserveringar, säger Fredrik Hartwig, son, kompanjon och lärare i företagsekonomi vid högskolan, och som utvecklat idén.

Mer läsning

Annons