Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsläkare i landstinget hoppar av i protest

Annons

En av landstingets chefsläkare hoppar av i protest mot planerna att samla en stor del av länets sjukhusvård i Gävle.

– Det skulle vara fel att vara med och driva igenom något jag inte tror på, säger Anders Lång.

I förra veckan presenterades landstingsdirektörens förslag på hur sjukvård ska se ut i länet i framtiden.Förslag som alla går ut på att en stor del av sjukhusvården i Hälsingland läggs ned och flyttas till Gävle.

Om de går igenom försvinner bland annat BB och förlossning från Hudiksvall.

Förslag som väcker stor oro och ilska i Hälsingland och som nu även lett till att en av chefsläkarna inom primärvården – Anders Lång från Hudiskvall – har hoppat av.

– Förslaget är felaktigt från början till slut. Det ger en stark centralisering av vården från Hälsingland till Gävle men väldigt lite i besparing.

Han befarar också att det kommer att leda till läkarbrist i Hälsingland. Möjligheterna att utbilda läkare på sjukhuset i Hudiksvall minskar och då drabbar det även hälsocentralernas möjligheter att få tag i personal.

Men en bidragande orsak till avhoppet är att han inte fått möjlighet att framföra sina kritiska synpunkter. Han ska bland annat ha stoppats från att delta i ett möte med lokala politiker i Hudiksvall.

– Som tjänsteman måste man kunna debattera öppet vad man tycker, säger Anders Lång som nu valt att hoppa av sitt uppdrag som chefsläkare.

Annons