Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cityfestarrangören Gavlén i konkurs

(Uppdaterad 7/12) Företaget Gavlén Event har lämnat in en ansökan om konkurs till tingsrätten i Gävle. Bolaget har flera fordringar på sig hos kronofogdemyndigheten.
– Jag har tyvärr hamnat i den här situationen och dragit på beslutet i det längsta. Som egenföretagare har man inget skyddsnät, utan får ta alla risker själv. Detta drabbar inte enbart mig personligen utan även anställda.

Annons

Tomas Gavlén startade sitt bolag 1985 och har arrangerat både Cityfester och Sommaryror i Gävle. Men sedan i somras har bolaget haft ekonomiska problem.

Eventföretaget Gavlén event och kulturföreningen Gark samarrangerade årets Sommaryra i Stenebergsparken i augusti. Ett tiotal artister som uppträdde på yran, bland andra Liondub och Mimikry, har ännu inte fått någon ersättning för sin medverkan.

Gark, Gävle antirasistiska kulturförening, stod för bokningar och arrangemang. De var i sin tur anlitade av eventföretaget Gavlén Event. Men ännu har inte Gark sett röken av några pengar.

Totalt handlar det om runt 80 700 kronor plus ränta som Gavlén Event är skyldig föreningen.

– Vi blev lurade. Vi skulle få förhandsbetalning men då höll Gavlén sig undan. När Sommaryran var genomförd försökte han förhandla ned det pris som vi hade kommit överens om. Han försökte också sälja sändningsrättigheterna från konserterna till Sveriges radio, bakom ryggen på oss. Många är arga på oss för att de inte har fått någon betalning medan vi väntar på pengar från Gavlén, säger P-O Flodström, ordförande i Gark.

Det finns inget påskrivet kontrakt mellan de båda parterna, bara ett muntligt avtal. Enligt P-O Flodström hade föreningen med sig ett färdigskrivet kontrakt vid förhandlingarna innan yran, men Gavlén Event skrev aldrig under.

Gark har nu drivit ärendet vidare till kronofogden. Just nu finns det fyra ansökningar till kronofogdemyndigheten om betalningsföreläggande mot Gavlén Event.

Fordringsägare:

Gävle Energi 2 761 kronor
Uppsala kommun 16 123 kronor
Monstera AB 37 500 kronor
Gävle antirasistiska kulturförening (GARK) 88 700 kronor

– Det är mycket riktigt att vi är på obestånd sedan en tid, bland annat på grund av kundfordringar och förluster för levererade tjänster och nu är en förvaltare. Sedan är vi av lite olika uppfattningar vad det gäller Gark, som i mångt och mycket gjorde ett bra jobb, säger Tomas Gavlén.

Mer läsning

Annons