Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cityfesten tvingas betala för polisen

I fjol behövde inte arrangörerna av Cityfesten i Gävle betala för att polisen höll ordning. Men i år slipper de inte undan. Prislappen blir 156 000 kronor – en fjärdedel av vad polisens ordningsinsatser väntas kosta.

Annons

Redan för två år sedan tvingades Cityfesten betala för polisens insatser och också då fick man punga ut med en rabatterad summa på 150 000 kronor.

Men i fjol, när Cityfesten lämnade bolagsformen och klev in under Folkets hus paraply, trodde alla inblandade parter att arrangören var en ideell förening som är befriad från skatt enligt inkomstskattelagen och därför skulle slippa betala till polisen.

Sedan dess har polismyndigheten tittat närmare på vad lokalföreningen Folkets Hus upa i Gävle är för något. Undersökningen visade att det är en ekonomisk förening.

– Jag har kollat med både Skatteverket och Bolagsverket. Hos mig råder ingen tvekan om vad det är för juridisk form och att Folkets hus ska betala, säger Benny Ericsson, tillförordnad länspolismästare i Gävleborgs län.

Benny Ericsson konstaterar att polisen är skyldig att ta betalt av den som i vinstsyfte ordnar en offentlig tillställning. Och det är bara ideella föreningar som är undantagna.

– Vi delar inte polisens uppfattning, säger Tomas Gavlén, ledare för Cityfesten, som i övrigt inte ger några kommentarer.

Enligt Benny Ericsson har polisen rätt att lägga över hela kostnaden för polisinsatserna – drygt 600 000 kronor – på Folkets husföreningen. Men man har valt att ge rabatt eftersom föreningen kommit långt i planeringen för årets festligheter.

– Min uppfattning är att man klarar den här summan utan att behöva ställa in festen, säger Benny Ericsson.

Hur blir det nästa år?

– Då tar vi nytt beslut. Utgångsläget är den stora summan. Men då kan det vara ett annat arrangemang som kanske inte kräver så stora ordningsinsatser. Vi får se då, säger den tillförordnade länspolismästaren.

Mer läsning

Annons