Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civila poliser kontrollerade gästrikekrogar

18 civilklädda poliser och tre alkoholhandläggare var i natt ute och kontrollerade krogar i Gävle, Sandviken och Hofors. Krogkontrollerna är ett led i ett landsomfattande arbete att skapa ansvarsfull alkoholservering.
– Personalen ska kunna överblicka var alkoholen tar vägen, det gör de inte om de säljer helrör, säger Josef Wiklund, biträdande närpolischef i Söderhamn.

Annons


Syftet med besöken är att poliserna ska få se hur det verkligen ser ut på krogarna.
De kontrollerar den allmänna ordningen på stället, att gästerna har åldern inne, att det inte finns glaskross på golvet, att nödutgångarna lyser och att personalen ser vem som dricker alkoholen de säljer. Att sälja hela flaskor sprit eller stora mängder öl till en person är inte förenligt med ansvarsfull alkoholservering, enligt Josef Wiklund.
Utbildning innan
Innan gruppen gick ut på krogkontrollerna har de haft en dags utbildning i alkohollagen.
Under besöken på restauranger, pizzerior, barer och nattklubbar omsätts kunskaperna i praktik.
De ska även fylla i ett formulär som sedan ska skickas vidare till den tjänsteman på kommunen som hanterar alkoholtillstånd.
– Våra rapporter kan leda till indragna alkoholtillstånd och om vi ser servering av alkohol till minderåriga kommer vi att göra anmälan. Men syftet är inte att sätta dit någon enskild krogägare, utan att stämma i bäcken. Vi lämnar inte en enda restaurang utan att ge återkoppling till krogägaren, säger Josef Wiklund.
Förra veckan kontrollerades 21 krogar i Hälsingland och en hel del brister avslöjades.
Fick blanda själva
I Bollnäs såldes hela spritflaskor till gästerna. I Söderhamn serverades redan överförfriskade personer och i Hudiksvall såldes brickor med shots där gästerna själva fick blanda dryckerna, vilket inte är tillåtet.
Den alkohollag som nu gäller trädde i kraft 1995. Enligt Josef Wiklund är kunskapen om alkohollagen generellt rätt dålig bland personalen, trots att det är den som serverar en minderårig som begår brottet och kan straffas, inte krogägaren.
Hinna med 20 ställen
– Det är väldigt få som vet att det är jag som serveringspersonal som ryker vid brott mot alkohollagen. Sedan kan ju krogägaren naturligtvis också drabbas om tillståndet dras in, säger Josef Wiklund.
Han hade som förhoppning att de tre grupperna skulle hinna med minst 20 serveringsställen under fredagskvällen. Hur krogarna klarade sig får du läsa om i söndagens tidning.

Mer läsning

Annons