Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daggmasken en politisk stridsfråga

Förskolan Daggmaskens hyra ser ut att bli en politisk stridsfråga. Moderaterna menar att Gävles rödgröna majoritet missgynnar friskolor, medan Socialdemokraterna skyller på Alliansregeringens lagstiftning.

Annons

Moderaterna kallade under torsdagen till en presskonferens om att man vill införa en ”Lex Daggmasken” med tanke på situationen som uppstått när förskolan Daggmasken inte kan betala kommunens höga hyra. De moderata politikerna menar att den rödgröna majoriteten i Gävle missgynnar Daggmasken och andra privata kooperativ jämfört med kommunens egna förskolor.

– Kommunala förskolor hyressätts inte på marknadens villkor. Vi vill pröva hyressättningen och se till att det blir rättvist, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela.

Hon, riksdagskandidat Tomas Tobé (M) och oppositionsråd Per-Åke Fredriksson (FP) menar att det är fegt av de rödgröna att gömma sig bakom nationell lagstiftning i stället för att försöka hitta lösningar.

”Styrt av politiker på riksplanet”

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark (S) håller inte med. Han tycker inte att Gävle kommun medvetet missgynnar friskolor och privata kooperativ.

– Vi var en enig nämnd som sade ja till verksamheten redan från början. Det här är helt och hållet styrt av politiker på riksplanet, säger han och hänvisar till den lag som gäller från första januari 2010 som säger att friförskolor och kommunala förskolor ska få samma ersättning per barn. En ersättning som motsvarar den totala snitthyran för kommunens alla förskolor.

– Om vi ska göra undantag för alla friskolor med hyror över snitthyran blir det i stället en orimlig situation där vi gynnar vissa friskolor på ett otillåtet sätt, säger Jens Leidermark som ändå tycker att det gamla systemet, där kommunen lämnade bidrag som motsvarade friskolornas faktiska lokalkostnader var bättre.

Mer läsning

Annons