Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att lära känna Sara Grahn

/
  • GÅR FÖR GULD. Målvakten Sara Grahn har gjort succé i Brynäs den här säsongen och har stor del i att laget nått SM-final mot Segeltorp.. ”Vi går för guld, något annat finns inte”, säger Sara. ”Jag är grymt tävlingsinriktad. Går det dåligt blir jag tokig, kastar klubban och slår i sargen.”
  • LEVER PÅ HOCKEYN. Sara Grahn har stipendium från Sveriges olympiska kommitté som gärna ser att hon utvecklas ännu mer till OS 2014. ”Vi kan vinna mot Kanada då. Om alla tror på det”, säger Brynäs succémålvakt.
  • Saras egna bilder.
  • Vancouver 2010.
  • Saras egna bilder.

Känner ni igen tjejen på bilden? Inte? Ledtråd 1: Hon har gjort över 100 landskamper, spelat tre VM och ett OS. Ni vet inte ändå? Ledtråd 2: Hon har hållit nollan för Brynäs ett dussin gånger i vinter. Ingen hand upp? Shame on you.

Annons

Men vi ska lära er. Här följer kursen ”Sara Grahn” i 8 korta lektioner.

1. Sara Grahn är målvakt.

Sara är född och uppvuxen i Östansjö utanför Hallsberg. När hon var tre år började hon hänga i ishallen med pappa eftersom brorsan spelade hockey.

När Sara var sex hade hon tittat klart och ville spela själv. Hon började som utespelare men vid åtta åkte hon och ställde sig i målet.

– Målvakterna hade så snygga grejer. Vi var flera som ville stå, men jag var där ett par timmar innan för att hinna ta den snyggaste utrustningen, med svarta benskydd och en röd och blå plockhandske.

Hennes spelstil har varit ”modern” från början utan att hon har tänkt på det, hon är ”stor” i målet, jobbar mycket längs isen och är snabb i sidled.

2. Sara Grahn vill träna. Hårt.

”Jag har aldrig varit med om något jobbigare. Det rök i grillerna efter träningen, stålen är slut och vi åker på plasten. Vi körde skridskor i 60 minuter, jag skojar inte, i 60 minuter. Idioten efter idioten efter idioten, jag trodde jag skulle dö. Spyan hängde i halsen redan efter en halvtimme, och till slut så kom spyan upp, och fy fan vad skönt det var att bara spy av trötthet. Men inte gav jag upp för det, spydde en gång, åkte idioten nästa vända, spydde nästa vända och körde nästa. Sen var träningen slut, vi klarade det brudar, så jävla bra jobbat, riktigt bra, nu ser vi till att köra stenhårt i morgon med.”

Ur Saras blogg

Sara tränar med damlaget, med hockeygymnasiet, med herrjuniorerna, och med Ove Molins talanggrupp, de som står på tröskeln till Brynäs A-lag.

– Isträningen är roligast, och fyspassen. Löpningen en gång i veckan gillar jag inte.

3. Tränarna älskar Sara Grahn.

Pekka Alcén är målvaktstränare i Brynäs och Niclas Högberg coach för Damkronorna. De är totalt eniga – förutom om svordomarna:

– Det är en för jävla bra målvakt! utbrister Pekka.

– Det är en för jäkla bra målvakt! utbrister Niclas.

Men de älskar människan Sara Grahn också. Härlig, skön humor, självironisk, förmåga att ge sig själv konstruktiv kritik, fantastisk lagkamrat, otroligt ambitiös – lovorden tar aldrig slut.

SOK, Sveriges olympiska kommitté, älskar också Sara Grahn. De låter henne leva på hockeyn genom ett stipendium, vilket gör att hon kan satsa fullt ut på att utvecklas till OS 2014.

4. Sara Grahn älskar Brynäs.

Emma Eliasson, en annan landslagsstjärna i Brynäs, tjatade Sara till Gävle, övertygad om att Pekka Alcén skulle bli en kick för henne.

– Flytten till Gävle är nog det bästa jag gjort. Jag mådde inte så bra mentalt i Linköping. Jag trivs jättebra, laget är underbart och ledarna fantastiska. Här kan man vara sig själv, man får vara den man är.

Sara öser beröm över sin målvaktstränare. ”Den bästa mannen jag träffat inom hockeyn, jag avgudar hans sätt att jobba”, skriver hon på sin blogg.

– Han är helt fantastisk, han har hjälpt mig jättemycket, både som person och målvakt.

5. Sara Grahn hatar att förlora.

Brynäsdamerna har en vinnarskalle i målet. Saras temperament känns igen från andra målvaktsprofiler i klubben genom tiderna...

– Jag är grymt tävlingsinriktad. Går det dåligt blir jag tokig, kastar klubban och slår i sargen, erkänner Sara.

Kanadas superdamer ligger långt därframme och dallrar som en obesegrad hägring. Men Sara tillhör inte tvivlarna i Damkronorna.

– I OS 2014 tror jag det blir jämnt. Vi kan om vi vill och alla vågar tro på det.

6. Sara Grahn fotograferar.

– Jag har tagit kort sen jag var liten. När jag var 17 köpte jag min första systemkamera.

Ett av favoritobjekten framför linsen är systersonen Hugo, 1.

Sara och han har en väldigt speciell historia tillsammans. Hugo föddes precis när Sara tågade in med svenska OS-truppen till invigningen i Vancouver. Som ett minne av det har hon OS-ringarna tatuerade på magen.

Och om du ska välja, känd målvakt eller känd fotograf?

– Jag är fruktansvärt stolt över att jag spelar hockey. Att bli världens bästa målvakt har jag haft som dröm sen jag satte på mig hockeygrejerna. Målvakt kan man inte vara hela livet, känd fotograf hinner jag bli senare i mitt liv...

7. Sara Grahn trivs i Sätra.

Glaciärvägen i Sätra är som tråkigast i skitigt snöslask. Men inne hos Sara Grahn är det hur fräscht och snyggt som helst. Häftiga fondtapeter, trendiga möbler och stilrent i svart, vitt och ek.

– Pappa och Emma hjälpte till att tapetsera när jag flyttade in förra sommaren. Man måste trivas där man bor, ler Sara.

Ett tiotal Brynässpelare bor i samma område. Är de helt slut efter träningarna är det krypavstånd till kompisarna.

– Det är helt perfekt. Har man tråkigt är det bara att knacka på hos nån.

Blir det mycket festande häromkring?

– Nej, det funkar inte, det får vänta. Men efter säsongen drar jag till Thailand på semester.

– Hockeyn har varit mina helger. Jag har fått uppleva så mycket mer än mina kompisar på krogen. Jag har sett så många ställen runt om i världen med landslaget. Jag skulle inte byta bort allt det jag upplevt mot kroglivet. 

8. Sara Grahn vill bli bäst

En dag kommer Sara att bli världens bästa kvinnliga hockeymålvakt. Landslagscoachen Niclas Högberg bedömer att hennes fysik och spel kan bli avgörande mot de nordamerikanska lagen i stora mästerskap.

– Jag vet att jag kan, särskilt med den hjälp jag får i Brynäs och av Pekka, säger Sara.

Hon bedömer att det finns tillräckligt kunnande i Gävle för att hon ska nå sitt mål: att bli uttagen i ett All Star Team efter nästa OS.

Nu vet ni vem tjejen på bilden är.

Ser ni henne sitta och fika på Waynes, gå fram och be om en autograf.

Efter OS 2014 är Sara Grahn en känd profil i Sveriges nya folkkära landslag Damkronorna, och frågan är om hon sitter kvar där då.

– Älskar att träna, hatar att förlora, väldigt målinriktad. Glad, anpassar sig och har roligt.

– Den absolut bästa målvakten som hållit sig på elitnivå under lång tid. Vältränad, professionell. Härlig tjej med skön humor. Kan bli tokig och riktigt förbannad. En otrolig lagkamrat.

– En vinnarskalle, ambitiös. Ger allt och är lyhörd. Alltid glad, utom när hon är förbannad.

Mer läsning

Annons