Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för andra halvlek i CH-rättegången

/

Den hemliga bevisprovokationen i Holland var en kränkning av den CH-brandsmisstänkte 30-åringens lagliga rättigheter. Därför måste hela CH-åtalet ogillas. Det blir en av försvarets huvudspår även under hovrättsförhandlingarna. Och nu tycker sig advokat Gunnar Falk ha fått stöd från Justitieombudsmannen för den linjen.

Annons

På onsdag börjar andra halvlek av CH-rättegången i hovrätten i Sundsvall. I sjutton dagar ska hovrätten i huvudsak titta på videoband och lyssna på ljudupptagningar från tingsrättens förhandlingar. Bevisningen är densamma som i tingsrätten. Frågan är om hovrätten kommer fram till samma slutsats som tingsrätten – att bevisen mot de tre åtalade håller?

Advokat Gunnar Falk JO-anmälde åklagaren Mikael Hammarstrand och begärde en förundersökning om han bröt mot lagen när han beslutade om bevisprovokationen. Den begäran har både åklagarmyndigheten och JO avvisat. Däremot ska JO granska polisens och åklagarens myndighetsutövning i samband med provokationen. Den granskningen blir inte klar förrän under hösten.

Men i en skrivelse från JO om hans anmälan hittar Gunnar Falk formuleringar som han anser kan bli avgörande för målets utgång. Det gäller om den fejkade anställningsintervjun i Holland i själva verket var ett polisförhör, eller inte.

– JO skriver att det bara finns en enda form av samtal mellan en skäligen misstänkt person och polisen och det är förhör, säger Falk.

Och om "anställningsintervjun" i Holland i själva verket var ett polisförhör bröt polisen mot flera skyldigheter de har mot en misstänkt: Han ska veta vad han är misstänkt för, att det är ett polisförhör som hålls, att han har rätt till en advokat, att han har rätt att vägra uttala sig, och så vidare. Inget av det hände i Holland.

– I så fall har min klients rättigheter kränkts på ett sätt som gör bevisprovokationen otillbörlig i lagens mening. Och är den otillbörlig måste det få någon rättsföljd och det enda rimliga är då att hela åtalet ogillas, säger Falk.

– Vi har en lag som styr hur polisen får uppträda mot en misstänkt. Då kan man inte godkänna att en förundersökningsledare som inte når resultat åsidosätter lagen och använder andra metoder.

JO:s granskning hinner inte bli klar under hovrättsförhandlingarna. Men Gunnar Falk menar att den kan få stor betydelse, om inte förr inför en eventuell prövning i Högsta domstolen.

Mer läsning

Annons