Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en spruta

/
  • INTE AVSKRÄCKT. Bert Källdén avskräcks inte från vaccinering. Han vet att vaccinet som ges nu inte är detsamma som gavs mot svininfluensan. ”Men jag tror att det här med narkolepsin gör att vissa drar sig för att vaccinera sig”.
  • FÅR PLÅSTER. Ett plåster på såret får Birgitta Wallberg efter sprutan och uppmaningen att för säkerhets skull stanna kvar i väntrummet i 20 minuter ifall att hon skulle få en allergisk reaktion. ”Det kan hända även om man aldrig fått det förr” förklarar distriktssköterskan Ulf Strömbergsson. I bakgrunden väntar maken Åke Wallberg på sin tur.

Ingen rädder för vaccinet här.

När årets influensavaccinering drog igång var det fullt i väntrummet på Södertulls hälsocentral.

– Vi vaccinerar oss varje år, säger Birgitta och Åke Wallberg.

Annons

Efter den omdiskuterade massvaccineringen mot svininfluensan tycks intresset för att vaccinera sig mot den vanliga säsongsinfluensan ha minskat.

I fjol var det bara 43 procent av de gävleborgare som erbjöds vaccin som nappade. Betydligt färre än de uppemot 60 procent som vaccinerats tidigare år

En möjlig orsak är allt prat om biverkningar – även om det vaccin som ges nu inte är av samma sort som det som gavs mot svininfluensan.

– Jag tror ändå att det gör att vissa drar sig för det, säger Bert Källdén som väntar på sin tur.

För egen del har han aldrig tvekat att vaccinera sig.

– Jag har problem med lungorna och blir så usel bara jag får en vanlig förkylning så det är inget att fundera på. Det är en självklarhet.

Trogna besökare på vaccinationsmottagningen är också Åke och Birgitta Wallberg. De tillhör riskgrupperna och tar det säkra före det osäkra.

– En del säger att de blivit dåliga av vaccinet men det har jag aldrig märkt av. Jag tycker att det är självklart att vaccinera sig när man tillhör en riskgrupp, säger Birgitta som efter 20 minuters väntan får gå in och ta sin spruta.

Mer läsning

Annons