Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för gratis vaccination mot livmoderhalscancer

I höst ska alla elvaåriga flickor i Gävle erbjudas vaccination mot livmoderhalscancer.

Om upphandlingen av vaccinet hinner bli klar, vill säga.

Samtidigt finns ett förslag om att även låta flickor i åldern 13–17 år vaccinera sig.

Annons

Vissa former av HPV, Humant papillomvirus, kan leda till cancer i livmoderhalsen. Nu finns vaccin som kan ge skydd, om det ges innan sexdebuten.

I höst är det tänkt att massvaccinationen ska inledas i Gävle via skolhälsovården och omfatta flickor i åldern elva–tolv år.

Sveriges kommuner har fått 22 miljoner kronor av staten för att täcka kostnaderna för information, kallelse och personal som vaccinerar.

Alla står i startgroparna för att köra i gång, men det är fortfarande oklart vilket läkemedelsbolag som ska leverera. I den upphandling som svenska landsting gjort gemensamt vann Glaxosmithkline, med vaccinet Cervarix. Men Sanofi Pasteur, som marknadsfört sitt Gardasil hårt, överklagade.

Tvisten inte avgjord

Stefan Back, medicinsk rådgivare åt landstinget, medger att Gardasil har fördelen att det även skyddar mot könssjukdomen kondylom, men att deras bud var så mycket dyrare att det ändå inte uppvägde.

Tvisten skulle ha varit avgjord före sommaren, men ännu finns inget besked. Det är ändå inget hinder för landstinget att ta nästa steg. De 93 miljoner extra statsbidrag landstingen och regionerna fick dela på för att betala själva vaccinet visade sig vara i överkant. 61 miljoner blir över och de pengarna föreslås användas till att fånga upp de flickor som hunnit passera tolv år. Vaccinet kan ges ända upp till 17 års ålder inom ramen för högkostnadsskyddet.

I hela Gävleborg beräknas kostnaden bli drygt 8,7 miljoner kronor för gruppen. Det är osäkert om vaccinet kommer att ges via skolhälsovården eller via landstinget.

Mer läsning

Annons