Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig brandsäkerhet på Gästrikekrogar

/

Alkoholhanteringen skötte krogarna ganska bra. Det blir betyget från polisen efter fredagskvällens krogkoll. Värre är det med brandsäkerheten.
– Nödutgångarna i flera krogar saknar skyltning, och flera var belamrade med möbler och annat, säger Josef Wiklund, närpolischef i Söderhamn som ledde krogkollen.

Annons

23 restauranger i Hofors, Storvik, Sandviken och Gävle besöktes under natten av 18 poliser och tre alkoholhandläggare.

– Vi försökte agera som vanliga gäster så långt det var möjligt. Vi betalade inträde och gjorde beställningar i baren, berättar Josef Wiklund

Men innan de gick identifierade sig polisen för personalen på varje krog, och berättade vilka brister de hittat och vad som fungerat bra.

En del brott mot alkoholreglerna upptäcktes. En 17-åring satt i ett sällskap där det dracks vin, en gäst gick ut från krogen med en öl i handen, en gäst satt och sov vid ett bord, med mera.

– Men på det stora hela såg det rätt bra ut, säger Josef Wiklund.

Undantaget var brandsäkerheten. Där kommer sex av de 23 besökta krogarna att få anmärkningar i den rapport som går både till alkoholhandläggarna i kommunerna, och till räddningstjänsten.

De vanligaste felen är att det saknas skyltar till nödutgångarna och att de var svårframkomliga, för att de används som uppställningsplats för möbler och andra föremål.

Mer läsning

Annons