Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig ekonomi för Tullbomsgården

Tullbomsgården i Gävle dras med dålig ekonomi och den ägande stiftelsen har inte råd att underhålla fastigheten.
Nu har Gavlefastigheter lämnat flera alternativa lösningar.
För att undanröja den mest akuta situationen föreslås ett bidrag på 60 000 kronor för att stiftelsen ska klara driften i år.

Annons

Tullbomsgården ägs i dag av stiftelsen ”De handikappades hus” och används av många handikappföreningar i Gävle.

Verksamheten kom till sedan en anonym donator i slutet av 1960-talet skänkte 300 000 kronor, med förbehållet att Gävle stad skulle stå för driften.

Stiftelsen har under ett antal år fått bidrag av kommunens omvårdnadsförvaltning. I dag uppgår beloppet till 130 000 kronor per år, men under 2010 har pengarna inte räckt.

Inga medel för underhåll

Ett mer långsiktigt problem är att inga medel har satts av för planerat underhåll. När någon fastighetsåtgärd varit aktuell har stiftelsen vänt sig till omvårdnadsförvaltningen, men eftersom det inte finns någon fastighetskompetens där har frågan bollats vidare till kommunledningskontoret, som inte heller tagit tag i det.

– I donationsbrevet står det att kommunen ska betala driftskostnaderna, men då ingår egentligen inte underhåll, säger Cecilia Öhlén, Gavlefastigeheter.

Detta måste lösas och Gavlefastigheter har skissat på ett antal tänkbara förslag:

4 Gävle kommun köper Tullbomsgården och låter stiftelsen hyra den för en låg kostnad under ett antal år.

4 Stiftelsen belånar byggnaden och använder kapitalet till att underhålla gården.

4 Kommunen/omvårdnadsförvaltningen höjer sitt bidrag till driften så att det även täcker ett planerat underhåll, en summa ska fonderas varje år.

Akut läge

Eftersom det ekonomiska läget är akut finns ett förslag om att omvårdnadsförvaltningen ska göra en engångsutbetalning på 60 000 kronor till driften redan i september. Det behövs också i runda tal 70 000–80 000 kronor för att åtgärda underhållsbrister.

Mer läsning

Annons