Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig ljudmiljö på Högskolan

Fyra av tio studenter har problem med dålig ljudmiljö på högskolan. Det visar en ny undersökning med bland annat studenter från Högskolan i Gävle.

Annons

– Den stora punkten har varit biblioteket, säger Rasmus Lind, vice kårordförande i Gävle.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) har låtit göra en undersökning med 1 500 studenter på fem högskolor.

Resultaten visar att fyra av tio studenter besväras av störande ljud i högskolan lokaler. 42 procent uppger att de ofta eller ibland har svårt att höra vad föreläsaren säger.

Problemen beror enligt HRF framför allt på dålig akustik, dålig ljudisolering, bristfällig ljudteknik och ogenomtänkt lokalplanering.

– Jag har inte hört talas om att det skulle vara ett generellt problem med ljudmiljön, men däremot får vi höra att det är problem med biblioteket och studentcentrum, i det gamla biblioteket, säger Ulf Forsell, fastighetschef på Högskolan i Gävle.

Det nya biblioteket, som invigdes 2006, har en öppen planlösning. Just nu pågår en utredning om ljuddämpande åtgärder, där arkitekten i dagarna föreslog ett nytt innertak, ett par dörrar och möbler med ljuddämpning.

– I samma takt som studenterna har ökat har problemen med biblioteket ökat, säger Rasmus Lind, som inte utesluter att det finns fler exempel på dålig ljudmiljö men säger att det inte är så vanligt att studenterna kommer till kåren med det.

Enligt Ulf Forsell håller högskolan också på och uppgraderar ljudanläggningar i de större undervisningssalarna.

Mer läsning

Annons