Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga kunskaper i länet om cancerrisker

Cancerfonden oroas över allmänhetens dåliga kunskap om cancer. I Gävleborg tror sex av tio felaktigt att fetma inte påverkar risken att få sjukdomen – och att mängden alkohol man dricker inte spelar någon roll.

Annons

En av tre i Sverige kommer någon gång att få cancer, enligt Cancerfonden. Trots det har ett stort antal av landets invånare både dåliga kunskaper om sjukdomen och hur man minskar risken att få den. Det visar en undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av den ideella organisationen.

I Gävleborg känner 90 procent inte till hur stor andel av cancer som kan förebyggas genom ändrade levnadsvanor. Tre av fyra har inte ändrat sin livsstil för att minska risken att få sjukdomen.

"Så mycket som en tredjedel av alla cancer i världen kan förebyggas. Genom hälsosamma vanor när det gäller rökning, alkohol, sol, kost och motion minskar man sin risk", säger Stefan Bergh, Cancerfondens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Allmänhetens kunskap brister även när det kommer till symtom på cancer. En av fyra tror exempelvis att håravfall är ett symtom, vilket är felaktigt. Ett förändrat födelsemärke, försämrad aptit och viktnedgång utan känd anledning kan däremot vara det.

4 200 personer från 18 år och uppåt deltog i undersökningen.

Annons