Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt med vatten och avlopp för båtgäster

/

Det är inte bara bristen på gästhamnar som är ett problem för båtturister i Gävle. Det saknas även tömning av avloppstankar och bara Flisskär erbjuder dricksvatten.

Annons

I måndags skrev Arbetarbladet om bristande gästplatser för båtturister som kommer till centrala Gävle. Det finns fyra platser vid Alderholmsbron, men för toalettbesök hänvisas båtgästerna till Huseliiharen, en mil från centrum.

Nu har flera arga båtägare och Gävlebor som tycker att kommunen ska ta bättre hand om båtgäster hört av sig.

– Vi bor på Gävle Strand och ser åtskilliga besökare, mest segelbåtar, som kommer och söker natthamn vid enstaka bojar. För några veckor sedan kom en stor segelbåt med tysk flagg och lade till. Han sökte färskvatten och vandrade omkring på kajen med sin plastdunk utan att hitta något tappställe, säger Mats Jonsson.

I Fliskär finns det färskvatten att tanka och även bensin och diesel. Men det är den enda platsen som erbjuder den servicen.

Redan förra sommaren var det tal om att miljökontoret skulle se över fritidsbåtars tömning av avloppstanken. Men inget har hänt sedan dess.

– Jag tror inte att det har hänt något än. Vi har varit i kontakt med Fliskär för att bygga anläggning där. Det är en fråga som diskuteras, säger Fredrik Hedlund biträdande miljöchef.

Gästrike Återvinnare har inte möjlighet att tömma varje enskild båt på avlopp.

– Men om det skulle finnas behållare och uppsamlings platser i hamnarna så skulle vi hämta upp det, säger informatör Wendy Juntunen.

Fliskärs hamnkapten Hans-Olov Andersson menar att det inte är några problem för dem att erbjuda tömning av septiktank. Men de väntar på beslut från kommunen och regeringen som nu behandlar frågan om tömning av båtars avloppstank.

– Vi hoppas på att det blir något och planerar för det. Ett bekymmer är att de flesta båtägare måste bygga om sina båtar för att kunna tömma avloppen i hamnarna, säger han.

Mer läsning

Annons