Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt utbildade hästar en fara

/
  • På tå. Flera hundra kilo skiljer Clara Strandberg och hästen Dino åt, men det avskräcker inte. ”Hon är jättesnäll”, säger Clara Strandberg och står på tå för att nå upp med ryktborsten.
  • Gör i ordning. Elin Sundberg tycker att det är roligast att hoppa. Hästen heter Snake Surprise.
  • Koncentration. Cajsa Holmgren rider hästen Tartuffe.
  • Ridskolechef. Det är viktigt att läsa av hästen. Leif Hall, som arbetat med hästar många år, ser när de är på väg att bli ängsliga.

Ute på vägar och stigar utan ledares översyn – där inträffar de flesta ridolyckorna. Inom hästsporten har det inträffat fler skador än i ishockeyn. Men enligt en färsk studie skulle många olyckor kunna undvikas om hästar utbildades bättre.

Annons

Det är sommarläger på Lerviks ridcenter. De unga ryttarna ska snart ut för att träna dressyr inför ett dressyrprogram som de ska framföra. Elin Sundberg har sadlat och tränsat Snake Surprise, en 20 år gammal ridskolehäst som står bredvid henne med halvslutna ögon.

– Jag har ramlat en del, men det händer inte så ofta längre, säger Elin Sundberg.

När träningen ska börja frågar Clara Strandberg, som rider hästen Dino, om alla är klara, sedan går tjejerna och hästarna ut på rad och i sakta mak.

Med en lugn häst som Snake Surprise kan Elin Sundberg känna sig ganska säker i sadeln. De flesta av ridsportens olyckor sker, enligt Svenska Ridsportförbundet, då en eller två ryttare rider utomhus utan ledare. Linda Keeling, professor vid SLU, säger i en ny studie att många farliga situationer skulle kunna undvikas om hästar tränades bättre. Leif Hall, ridskolechef vid Gävle Ryttarsällskap, håller med om det.

”Stabil och lugn”

– En häst bör utbildas. En bra ridskolehäst är stabil, lugn och inte så benägen att fly.

Leif Hall och hans kollegor vid Gävle Ryttarsällskap är väl medvetna om hästsportens faror. Redan under ridskolans första lektioner pratar de med eleverna om hur hästar beter sig och fungerar samt hur de ska läsas av. Ridskolan försöker också antigen att köpa in redan väldresserade hästar, eller så dresserar de dem innan de kommer till ridskolan. En outbildad häst kan bli farlig.

– Om hästen känner att den har övertaget kan den vända rumpan till och sparka, eller så biter den, säger Leif Hall.

Statistik från Linda Keelings studie visar att nästan en tredjedel av de tillfrågade ryttarna uppsökt sjukhus någon gång under de senaste tre åren. Men Gävle ryttarsällskap har inte varit med om några allvarliga tillbud. Leif Hall tror att många allvarliga olyckor beror på missar som privata hästägare gjort.

– Kanske köper de fel häst som inte passar till ryttaren, eller så utbildar och dresserar de inte hästen. Alla hästar behöver fortbildning och underhåll.

Mer läsning

Annons