Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammägare misstänks ha fuskat med ålutplantering

25 kilo ål ska varje år sättas ut i Testeboån av ägaren till Åmots bruksdamm, men enligt en polisanmälan från Länsstyrelsen Gävleborg har det inte gjorts sedan 1987. Nu tror man att ålbeståndet i ån har minskat på grund av det.

Annons

De 25 kilo utplanterade ålynglen ska kompensera de ålar som inte kommer förbi, eller dör i kraftverkets turbin.

Sedan 1996 är det Nilsson Kraft AB som äger dammen, innan dess var det Stora Kopparbergs Bergslags AB som i dag tillhör Stora Enso och Bergvik skog AB.

– Det är svårt att säga hur mycket mer ål det skulle vara om ålen hade satts ut, säger Hans Sjöberg, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

– Nuvarande ägaren trodde att den ålkista som finns vid dammen har varit tillräcklig. Men ålkistan använder Fiskerivårdsföreningen för att fånga in ål, säger Hans Sjöberg.

Kräver ålutsättning

Länsstyrelsen har nu ställt krav på nuvarande ägaren att sätta ut ål, eller alternativt anlägga en fiskväg förbi dammen.

– Priset på ålyngel har stigit. Att sätta ut 25 kilo ålyngel kostar i dag 150 000 kronor, det är ganska mycket för ett litet företag, säger Hans Sjöberg.

Han menar också att det är mycket möjligt att det finns fler liknande fall, där dammägare missat eller glömt att det finns beslut på att sätta ut ål eller motsvarande.

Ärendet utreds nu av polisen som misstänkt brott mot miljöbalken och därefter är det upp till åklagare att besluta om det finns grund för åtal eller inte.

Annons