Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför fick inte Salam vara med vid födseln

Det är mer än avvisningsbeslutet som gör att Salam Mohamed Ali inte fick lämna Migrationsverkets förvar i Gävle inför sin dotters födelse. Ett annat skäl är ett väntande fängelsestraff i Sverige, vilket inte tidigare har framgått i nyhetsrapporteringen.

Annons

Arbetarbladet, och andra media, berättade i januari om Asylkommitténs kampanj för Salam och hans höggravida flickvän Sabina Quliyiva. Man protesterar mot Migrationsverkets beslut att han ska avvisas till Iran och hon till Azerbajdzjan, trots att de nu får barn och vill bilda familj.

Men diskussionen har också gällt om inte Salam borde ha fått komma ut ur Migrationsverkets förvar för att stötta sin flickvän i samband med förlossningen, som skedde natten till torsdagen.

Det som hittills inte har framgått av några nyhetsartiklar är att Salam inom några veckor ska börja avtjäna ett fyra månaders fängelsestraff.

Tingsrättsdomen kom i april förra året. 7 februari fastställde hovrätten domen. Salam har, enligt domen, misshandlat en annan man i Söderhamn med ett järnrör som tillhygge. Han är också dömd för en annan misshandel för ett par år sedan, och ett par andra mindre brott.

Wille Aflarenko, chef för gränspolisen i Gävle, bekräftar att den väntande fängelsedomen spelar stor roll i bedömningen.

– Den gör att det inte är aktuellt över huvud taget att han kan friges nu, säger han.

Asylkommittén har i sina kontakter med massmedia över huvud tagit inte nämnt Salams brott i Sverige. Maud Lindgren som företräder Asylkommittén säger att hon inte har känt till domen förrän för någon vecka sedan.

– Jag tycker inte heller att domen spelar så stor roll. Man kan göra misstag. Dessutom har han sagt att allt är fel, och att han kommer att frias när han överklagar, säger hon.

Men följden blir ju att inte hela sanningen kommer fram i media?

– Det är ju såklart inte bra, men den typen av uppgifter gynnar ju också främlingsfientligheten.

Salam själv säger att han hela tiden velat vara öppen och berätta allt om sin situation. Men den väntande domen har han inte nämnt.

– Jag hade överklagat och hoppades bli frikänd, säger han.

Det han däremot har gjort är ett försök att faxa gränspolisens beslut till Arbetarbladet. Där framgår det att han är både dömd för, och misstänkt för brott, dock inte vilka. Av misstag hade han fått fel nummer till Arbetarbladet, och faxet kom inte fram.

Mer läsning

Annons