Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför grävs det överallt i Gävle

/
  • GavleNets fiberutbyggnad breder ut sig över Gävle.

Just nu är det uppgrävt alldeles runt knuten för väldigt många Gävlebor.
Är det till och med rekordmycket grävningar? Nja, säger Gävle Energi.
– Det grävs i alla fall ovanligt mycket, säger Björn Tusås.

Annons

Björn Tusås är chef för Marknadskommunikationen på Gävle Energi. Han förklarar att det främst är utbyggnaden av fibernätet som gör sig påmind för Gävleborna.

I många bostadsområden ansluter sig just nu de boende till GavleNet och samtidigt pågår även rutinmässiga infrastrukturarbeten med gator, vägar och trottoarer. Fibernätsutbyggnaden är utöver det som annars är normalt och summan av allt blir omfattande.

– Det grävs ovanligt mycket och i många områden av Gävle samtidigt, konstaterar han.

Grävandet har förstås en inverkan på trafikflödet runt om i staden.

– Vi gräver inte för att jäklas. Vi försöker alltid att minimera påverkan på både biltrafik och framkomligheten för oskyddade trafikanter. I vissa projekt är vi ändå tvungna att till exempel tillfälligt stänga av vägavsnitt och gator. Då informerar vi alltid på förhand berörda parter i närheten av arbetsplatsen och försöker hålla tiden för avstängningarna så korta som möjligt, berättar Björn Tusås.

Nästa stora ingrepp inleds på måndag 21 september – och det i centrala Gävle. Då fortsätter Gävle Energi sin utbyggnad av fjärrkylanätet, med start på Ruddammsgatan och Norra Skeppargatan. Det beräknas bli klart vecka 41.

Mellan vecka 42 och 46 fortsätter fjärrkyleutbyggnaden längs Centralgränd och Norra Strandgatan, nära centralstationen. Gatorna kommer att vara öppna för trafik men med begränsad framkomlighet – ett körfält kommer att vara avstängt, meddelar Gävle Energi i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons