Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför lägger Ericsson ner

/

Forskare och analytiker som bevakar telekomindustrin blev inte överraskade när nyheten kom att Ericsson skär ner tillverkningen i Sverige.

– Att det just blev Gävle är ändå svårt att förstå, säger Lars Bengtsson, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.

Annons

Han konstaterar att Gävlefabriken utmärkt sig som en enhet med hög produktivitet och kompetens.

– Det måste finnas mindre tydliga argument i så fall, säger han.

Ericsson motiverar nedläggningen av Gävlefabriken med att radiobasstationerna står inför ett teknikskifte. De nya produkterna är mindre, enklare och kräver betydligt mindre arbete.

– Det krävs färre timmar för att skruva ihop sakerna. Den här typen av teknik utvecklas ungefär som pc:n. På sikt kan man leverera standardiserade komponenter som sätts ihop nästan var som helst. Det minskar behovet av stora sammansättningsfabriker, säger Lars Bengtsson.

Marginaler har sjunkit

Greger Johansson, telekomexpert på Redeye som sysslar med aktieanalys och finansiell rådgivning, konstaterar att det var väntat att Ericsson skulle ”göra vissa trimningar” i Sverige under 2009.

– Ericssons marginaler har sjunkit de senaste åren. Nya konkurrenter har prisat in sig, kinesiska Huawei kanske varit den främsta. För att matcha det och behålla marginaler måste man sänka kostnaderna, säger han och konstaterar att Ericsson ändå klarat sig bättre än flera andra konkurrenter och fortsatt tjäna pengar.

Han konstaterar att trenden länge varit att produktionen inom bland annat telekomindustrin har flyttats utomlands.

– Tidigare har det varit relativt komplext med testning och intrimning av hårdvaran. Därför har det varit viktigt att ha kontrollen kvar i Sverige. Men många av stegen har rationaliserats bort. Det är inte lika komplext att göra en basstation som tidigare.

Greger Johansson tror att flytten av tillverkning utomlands kommer att fortsätta.

– Tillverkning generellt sett är väldigt svårt att ha kvar i landet om inte produkten i sig är tung och stor eller volymerna är små, då kan den inte flyttas så lätt. Men hyfsat små grejer som inte kostar så mycket att skeppa och om produkterna blir mer standardiserade, då har inte Sverige så mycket att komma med. Löneläget är för högt.

Gävleforskaren Lars Bengtsson menar att den svenska industrins framtid ställs på sin spets.

– Vi har tappat mark när det gäller produktionseffektivitet och kompetens gentemot andra regioner i världen.

– Vi ska inte konkurrera när det gäller låga löner. Men vi kan fortsätta konkurrera om vi är tillräckligt effektiva och flexibla, genom automatisering eller smarta konstruktioner som gör det enklare och billigare att producera, säger han.

Mer läsning

Annons