Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför stöttar ledarsidan Sommestad

Arbetarbladets ledarredaktion kampanjar för Lena Sommestad som ny partiledare för Socialdemokraterna. Samtidigt sågas toppnamn som Veronica Palm, Ylva Johansson, Sven-Erik Österberg och Pär Nuder.

Annons

– Det är jättebra namn om man vill förlora ytterligare val, säger Jenny Wennberg, politisk redaktör.

Socialdemokraternas valberedning är mitt uppe i sitt arbete med att få fram kandidater till ny partiordförande. Distrikten och arbetarekommunerna ska vara med och nominera, men processen sker alltför mycket bakom stängda dörrar, tycker Arbetarbladets ledarredaktion.

”Plattityder”

– Jag är orolig för Socialdemokraternas framtid. Nästan ingen vill prata om de interna samtal som just nu pågår. Man får bara höra plattityder och självklarheter som att det behövs en stark ledare som kan vinna ett val, säger Jenny Wennberg.

För att få igång debatten prövade Arbetarbladets ledarsida ett annorlunda grepp på måndagen. Hela sidan är en uppmaning till allmänheten att nominera Lena Sommestad till ny partiledare.

Somme-stad, professor i ekonomisk historia och tidigare miljöminister, är enligt Wennberg lämplig för att hon tilltalar både akademiker och arbetarklass.

Hon står för en traditionell socialdemokratisk skatte- och välfärdspolitik, men är även en del av kunskapssamhället och är tillräckligt insatt i den akademiska världen för att vara trovärdig i utbildningspolitiska frågor.

– Hon förkroppsligar allt det som Socialdemokraterna inte är, men borde vara, säger Jenny Wennberg.

Raimo Pärssinen, S-distriktets ordförande i Gävleborg, håller inte med om att det har varit tyst i debatten om ny partiledare, men gillar ändå att Arbetarbladets ledarsida drar igång debatten. Han vill dock ”varken vill förorda eller avskriva” Lena Sommestad som ny partiledare.

”En klok kvinna”

– Det är en klok kvinna, jag är imponerad av hennes resonemang kring ekonomi och demografi. Men jag har inte hört hennes namn nämnas när man pratar med folk ute på gatan. Då är det Leif Pagrotsky, Ylva Johansson, Sven-Erik Österberg och Pär Nuder.

De tre sistnämnda, och Veronica Palm, som förts fram av bland andra Åke Söderman i Sandvikens arbetarekommun, är dock namn som Jenny Wennberg vänder sig starkt emot.

– Det skulle vara förödande om de ens tillåts att bli aktuella. Veronica Palm är en yngre version av Mona Sahlin och Sven-Erik Österberg är en grå eminens som inte har gjort något avtryck trots att han har varit med i så många år. Lena Sommestad är en ledare som har kapacitet att lyfta Socialdemokraterna, säger Jenny Wennberg.

Mer läsning

Annons