Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är rädda på jobbet

/
  • RISKFYLLT ARBETE. ”När man är ute i trafiken tänker man hela tiden på bilar. Man vet ju inte om de har upptäckt en”, säger Gösta Agardh, skyddsombud på Peab, som utför vägarbeten vid Valbo köpstad, här tillsammans med platschefen Christer Asp.

Nästan varannan vägarbetare oroar sig för bristande säkerhet på vägen. Ungefär var tredje vittnar om incidenter på arbetet det senaste året och de allra flesta tycker att bilisterna brister i hänsyn.
– De kommer i fruktansvärda hastigheter och får panik när det står en maskin på vägen, säger Gösta Agardh, skyddsombud på Peab i Gävle.

Annons

En ny rapport från fackförbundet SEKO visar på usel säkerhet vid vägarbeten. Rapporten bygger på en undersökning med 2 000 personer som jobbar inom vägbranschen.

Mer än var tredje uppger att det under det senaste året har inträffat någon incident vid arbetsplatsen som är relaterad till trafiken. Åtta av tio vägarbetare tycker inte att trafikanterna tar tillräcklig hänsyn till dem som arbetar på vägen.

Christer Asp, platschef hos Peab som utför vägarbeten vid Valbo köpstad, tror att många inte förstår hur det känns när de blåser förbi i 70 kilometer i timmen.

– Vissa tycks resonera som att det är som att vi ska visa hänsyn till bilister och inte tvärtom, säger han.

Gösta Agardh berättar att polisens hastighetskamera fångade en bilist som dagtid passerade vägarbetet i Valbo i 155 kilometer i timmen. Och nästn varje dag blir någon skylt påkörd.

– När man är ute i trafiken tänker man hela tiden på bilar. Man vet ju inte om de har upptäckt en, säger Gösta Agardh.

Men enligt Christer Asp har det inte inträffat någon incident under de snart sju månader som Peab har varit vid Valbo köpstad.

– Säkerheten är en av de viktigaste delarna i arbetet. Alla ska skriva tillbud om något händer så att vi kan undvika olyckor. Men trafiken är svår att rå på, säger han.

Omkring 20 000 personer i Sverige har vägen som sin arbetsplats. Men dålig säkerhet vid vägbyggen drabbar både vägarbetare och trafikanter. Mellan 2003 och 2007 omkom 20 personer vid vägarbeten, varav två var vägarbetare. Enligt Vägverkets uppgifter skadades 115 personer under samma period svårt och 838 skadades lindrigt. De flesta av de drabbade var trafikanter.

Gösta Agardh och SEKO är överens om att det bästa är att leda om trafiken från de stora vägarbetena och få folk att sänka farten.

Annons