Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bygger modeller till framtidens hus

/
  • Modell i papp. Christoffer Östlund visar sin grupps husmodell för beställaren Stefan Belin, som överväger att bygga ett hus på en tomt i Hemlingby där han och familjen nu har ett äldre fritidshus. Modellen är framtagen som ett projekt under första terminen på byggnadsingenjörsprogrammet.
  • fritidshus. Linnea Johansson, Sandra Lindroth, Kalle Mohlén, Pekka Känsälä och Linus Nordstedt har gjort en modell av ett större fritidshus med smarta energilösningar.
  • källarlöst. En enplansvilla med liggande träplanel och öppen planlösning i främre delen av huset som vätter mot vattnet. Den modellen har byggnadsingenjörsstudenterna Christoffer Östlund, Kristin Skaar, Johan Turesson och Jim Tärnåsen skapat.

Med modeller i papp, plast och träpinnar visar studenter på Högskolan prov på sina husbyggarkunskaper.

– Jag är nöjd att vi fått plats med alla rum på så få kvadratmeter, säger Christoffer Östlund, som med sin grupp skapat en mindre villa för en tomt vid Hemlingbysjön.

Annons

Husen ska vara i trä, energisnåla, högst 200 kvadratmeter, och konstrueras i samråd med en verklig beställare. Det uppdraget fick studenterna i höstas när de började sin treåriga utbildning till byggnadsingenjörer.

– Det har varit jättespännande, att det är lite praktiskt arbete och inte bara att läsa böcker, säger Christoffer Östlund.

Han och hans grupp har konstruerat en enplansvilla på uppdrag av Stefan Belin som har en tomt med ett äldre fritidshus vid Hemlingbysjön. Det är mycket möjligt att något som liknar modellen kan bli verklighet.

– Det skulle vara kul faktiskt. De har varit jätteduktiga. Men självklart måste vi ta offerter, säger Belin.

Enplanshuset är på 114 kvadrat, med två sovrum, badrum, klädkammare, samt ett långt sammanhängande kök och vardagsrum med nio glasrutor mot vattnet.

– Vi har sett till så att det finns en tv-hörna avskärmad från allt ljusinsläpp.

Studentgruppen har beräknat att huset skulle kosta ungefär 2,6 miljoner att bygga.

– Det är lite av en dröm att få bygga sitt eget hus. Men först får jag hitta en fru, en tomt, en stad, säger Christoffer Östlund med ett leende.

Det är sex husprojekt som visas upp i högskolans foajé.

Sandra Lindroth och hennes grupp har utformat ett avsides beläget fritidshus utan el, vatten och avlopp.

– Vi har solceller och solfångare på taket, en självmatande pelletskamin som hjälper till att värma huset vid behov, och så är det välisolerat, säger hon.

Den gruppen har dock mindre förhoppningar om att huset ska bli verklighet.

Beställarens budget låg nämligen på omkring 500 000 kronor, medan deras hus skulle kosta omkring 3 miljoner att bygga.

Mer läsning

Annons