Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fick ingen lön

/
  • har inte fått någon lön. Fredrik Skrealid, Klas Bylund, Matildha Karlsson och Johan Skrealid jobbade mellan 44 och 72 timmar på festivalen Getaway i somras, utan att ha hittills ha fått en enda krona betalt.

I juli jobbade de på hårdrockfestivalen Getaway i Gävle.

Drygt fyra månader senare har nio Gävleungdomar fortfarande inte fått betalt.

– Det känns som om de bara vill slippa betala, säger Klas Bylund, 18 år.

Annons

De nio ungdomarna jobbade mellan 21 och 72 timmar på festivalen, många av dem med matserveringen men även en del förberedelser och efterarbete kring festivalen.

Med en timlön på drygt 100 kronor hade 19-åriga Matildha Karlsson räknat med att få ungefär 5 000 kronor för sina 50 timmar.

– Det är jättejobbigt att vi har behövt vara på dem och de har inte kommit med något konkret besked. Vi vill ha våra pengar, säger hon.

Flera av dem arbetade åt festivalarrangören Tomas Jernberg även på förra årets Getaway.

Enligt Klas Bylund var det problem då också, men pengarna kom till sist – i slutet av september. Därför var de också noga med att i år skriva ett avtal.

– Vi skrev ju på avtal för att vi skulle få betalt, säger Johan Skrealid.

De säger också att de vid flera tillfällen har skrivit ned sina namn och kontouppgifter – utan att någon inbetalning har gjorts.

– Vad vi har förstått är det många fler som inte har fått betalt. Det är tråkigt för det är kul att jobba där. Vi vill inte sänka festivalen, säger Klas Bylund.

Tomas Jernberg kan inte ge några besked om eller när de kommer att få betalt. Han säger att det efter festivalen har uppstått oklarheter kring hur många och vilka som egentligen jobbat. Enligt honom hade man bestämt att 20–25 personer skulle jobba i barnen men efteråt har det kommit tidrapporter från 60–70 personer.

– Det är ingen superlätt situation. Det är svårt för oss att veta vilka som har jobbat. Vi ska försöka ha ett möte med arbetsledarna och reda ut det.

Kommer de som jobbat att få betalt?

– De som jobbat ska absolut få sina pengar, säger Tomas Jernberg.

Lite senare i samtalet säger han att de som jobbat och fått sitt arbete godkänt av honom ska få betalt, det är oklart vad som händer med de som arbetsledare tagit in utan hans godkännande.

– Ska jag acceptera att arbetsledaren tagit in 20 pers mer? undrar han.

Vilket ansvar har du?

– Vi har ett ansvar för att reda ut det här.

Mer läsning

Annons