Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flesta är tonårspojkar från Somalia eller Afghanistan

Somalia är vanligaste ursprungslandet, mer än två tredjedelar är pojkar och de allra flesta är i tonåren. Så ser statistiken ut för de ensamkommande flyktingbarnen i Sverige just nu.

Annons

I år har Sverige hittills tagit emot 1 882 ensamkommande flyktingbarn (siffran är från 16 november). Under hela förra året tog man emot 1 510 barn, en tydlig ökning enligt Louise Utter, informatör på Migrationsverket.

– Många av dem är i någon av ankomstkommunerna. I dag har vi ungefär 500 personer som väntar på placering i kommun, så vi behöver drygt 500 platser för att kunna reda upp det här så att de inte blir sittande och väntar.

78 procent är pojkar

Den största gruppen barn och ungdomar, 770 personer, kommer från Somalia. Näst största landet är Afghanistan, 649 barn, och därefter Irak, 92 barn.

Över tre fjärdedelar, 78 procent, av alla som kommit hittills i år är pojkar. Någon tydlig förklaring till varför det är så har inte Migrationsverket.

– Det är väl till viss del ett val föräldrarna gör, har man flera barn skickar man pojken, konstaterar Utter.

Frågar om stora händelser

677 av barnen är mellan 13 och 15 år, 1 059 av dem är mellan 16 och 17 år.

Det är ofta lite av ett detektivarbete att ta reda på hur gamla barnen är, berättar Utter.

– Det är inte så många som har riktiga id-handlingar med sig och det är förstås svårt att säga om en person är 17 eller 19 år. Men då försöker vi fastställa åldern genom att prata med personen i fråga, ställa frågor om hur många år de gått i skolan, om de minns särskilda händelser som var stora i deras land, om de har syskon och liknande. Men vi tittar också på tänder och skelett. Om vi är osäkra ska vi hellre fria än fälla, så är vi osäkra skriver vi hellre att personen är 17 år.

Vad händer med de barn som får uppehållstillstånd, när de blir myndiga?

– Det är fortfarande kommunen som har ansvar för dem, på samma sätt som man har ansvar för alla som är bosatta i kommunen. Kommunerna gör nog lite olika men det troliga är att man får hjälp att hitta en egen lägenhet, eftersom man är vuxen. Kommunen kan också besluta om särskilda insatser tills man är 21 år om man behöver extra stöd.

Annons