Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flesta ska dricka på skolavslutningen

/
  • idrottare. Alexander Sjöblom, 17, ska inte dricka på skolavslutningen och Jonathan Bergström, 18, har inte bestämt sig. ”Jag tror att de flesta på gymnasiet dricker för att de vill, men grupptrycket är säkert hårdare mot yngre”, säger Alexander Sjöblom.
  • nyktra. Hanna Dahlöf, Madelene Lundin, Linnea Sonevik, Johanna Salin och Elin Thor från Bollnäs kommer inte att dricka alkohol på skolavslutningen. ”Vi ska bada och vara glada  i stället”, säger Madelene Lundin.

Hela 81 procent av Gävles ungdomar tänker dricka alkohol på skolavslutningen. Det visar en undersökning som Arbetarbladet låtit göra.
– Jag är inte alls förvånad, säger Alexander Sjöblom, 17.

Annons

Han läser idrottsprogrammet på Borgarskolan och satsar på sporten i stället för spriten.

– Jag dricker inte alkohol och det är många i min klass som satsar på en idrottskarriär. Men jag tror att de flesta på Borgis och Polhemskolan kommer att dricka på skolavslutningen.

Fem gymnasieelever på Borgarskolan har på uppdrag av Arbetarbladet frågat 103 ungdomar i åldrarna 15 till 20 år om de kommer att dricka alkohol i samband med skolavslutningen. 84 svarade ja och 19 svarade nej.

Alexander Sjöblom har däremot inte planerat något speciellt firande av sista skoldagen innan sommarlovet utan kommer att ta dagen som den kommer.

– Jag tror att många föräldrar inte vet om att deras barn dricker. En del ungdomar brukar sova över hos sina kompisar för att inte visa föräldrarna att de är fulla.

Klasskamraten Jonathan Bergström, 18, satsar också på idrotten, men brukar ändå dricka alkohol i bland.

– Min mamma vet om att jag dricker. Vi kan prata om det på ett bra sätt.

Ett gäng 15-åriga tjejer från Bollnäs, som är på besök i Gävle, berättar att de inte tänker dricka någon alkohol, men att de vet flera skolkamrater som ska göra det.

– Jag undrar varför de gör det? Jag vill komma i håg min skolavslutning, säger Madelene Lundin.

Mer läsning

Annons