Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gifte sig inför nyfikna Gävlebor

/
  • NYGIFTA. Dennis Persson och Linda Säterhof, med sonen Aske, 17 månader, bor i Stockholm med valde att gifta sig i Lindas barndomsstad för att det var lite mer praktiskt och närmare än Dennis hemstad Kristianstad. ”Vi tyckte att det vore roligt att vara utomhus och gillar den här platsen med änglarna”, säger Linda Säterhof.

Inför nyfikna blickar från passerande Gävlebor lovade Linda Säterhof och Dennis Persson i går att älska varandra i nöd och lust. De valde, liksom allt fler, en borgerlig vigsel.
– Det var självklart. Jag är inte ens med i Svenska kyrkan, säger Dennis, som tar fruns efternamn Säterhof.

Annons

Nu är bröllopssäsongen här. Allt fler väljer att gifta sig, och sommaren är den vanligaste tiden att ingå äktenskap.

Linda Säterhof och Dennis Persson träffades på Sweden Rock sommaren 2005. Efter två veckor åkte Linda till Kristianstad och hälsade på Dennis – och blev kvar. Fyra år senare har de sonen Aske tillsammans och kom på att det var tid att gifta sig.

– Det var jag som tjatade. Det var något jag ville göra och så är det lite mer praktiskt nu när man har barn. Annars är det ingen större skillnad. Vi har levt med varandra dygnet runt i fyra år, säger Linda, som är uppvuxen i Gävle men bosatt i Stockholm.

De funderade på att gifta sig på dagen fyra år efter att de träffades eller fyra år efter att de blev ihop. Men båda dagarna var vardagar. En kompromiss gjorde att det blev midsommardagen.

– Vi tyckte att det vore roligt att vara utomhus och gillar den här platsen med änglarna. Sedan visade det sig att det finns kopior av två av dem i Kristianstad (brudgummens hemstad), säger Linda.

Vigselförrättare var kommunpolitikern Lena Lundberg (S). Hon förrättade sin första vigsel 2005 och gör numera omkring 20–30 vigslar per år, varav merparten hålls i Gävle stadshus. Men i går fick hon alltså viga det unga paret Säterhof vid Milles änglar, eller Fem musicerande genier som skulpturerna av Carl Milles heter, i Stadsträdgården mittemot Gävles konserthus.

– Jättebra val, det är en sådan vacker plats. Modigt med tanke på väder och vind och att det kan vara en publik här som man kanske inte vill ha, säger Lena Lundgren.

Ett 20-tal gäster var inbjudna att närvara vid ceremonin. Men även en och annan som tog vara på midsommardagen genom att njuta av stadsträdgården i solsken stannade till och dröjde nyfiket blicken vid folksamlingen.

2006 passerade antalet borgerliga vigslar de kyrkliga i antal. Av totalt 47 898 vigslar var 25 778 borgerliga 2007.

Mer läsning

Annons