Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har aldrig missat gökottan

/
  • Alltid med. Greta Andersson, Elsa Zackrisson och Berit Johansson missar inte gökottans vårkonsert.
  • Anrik konsert. Gunilla Mårtensson, Stefan Lundqvist och Nils Höglund spelar alla i Norrsundets Musikkår.
  • På väg mot 120 år. Norrsundets Musikkår spelade, enligt traditionen, en gökottakonsert i arla morgonstund. Det sägs att det varit brukligt sedan 1891.

För Norrsundets musikkår är gökottan något alldeles speciellt. Det sägs att det har pågått sedan 1891, samma år som musikkåren bildades.

– Välkommen till denna muntra morgon, vi inleder med Den blida vår är inne, hälsade musikkårens ledare, Uno Myrefors.

Annons

Trots friska vårvindar som fick notbladen att segla iväg, bjöds den morgonpigga publiken på en hejdundrande konsert av musikkåren.

Några som kom och lyssnade berättade gärna om sina minnen från Kristi Himmelsfärdsdagen som de alltid inlett tillsammans med musikkåren.

Firat sedan 1928

– Mamma och jag gick alltid och lyssnade, hon älskade den här musiken, berättar Dorrit Jonsson som sedan 1928 alltid firat gökottan på samma sätt. Hon bara måste komma varje år.

– Jag minns ett år då vi bodde nere vid fabriken. Plötsligt hörde vi musik, men var kom den ifrån? Jag sprang till rumsfönstret, och då såg jag kåren stå och spela längst upp vid vattentornet, skrattar Ulla Holmberg.

Spelplatserna har varierat för kåren. Från början så marscherade man runt i hela samhället, sedan har man spelat vid lekplan, körcentralen och Folkets Hus. Även ålderdomshemmen fick besök förr.

Gert Nilsson, som spelat i kåren sedan 1952, berättar att man på 20-talet marscherade till Bergby, där en sammanstrålning med Frälsningsarmén avslutade ottan.

Yngsta medlemmen 22 år

Uno Myrefors är dirigent sedan 1981, då efterträdde han Stefan Lundqvist. Dagens band består av 18 aktiva musiker, dessutom hyr man in flera då det behövs.

Varje vecka träffas man på Fyren för att repetera, och deltagarna kommer från Gävle, Norrsundet och Ockelbo. Den yngsta deltagaren, Isak Sjölander, är 22 år, och äldsta är Erik Olof Åberg med sina 78 år.

Karl-Gunnar Englund och Gert Nilsson har varit med längst; båda började 1952, och har alltså spelat här i 58 år.

Kämpa mot mycket

Åsa Eriksson är en av kårens kvinnor.

– Att spela i kår är att frysa, svettas, kämpa med mygg och knott. En gång spelade vi på en nyslagen äng, och blev knottattackerade när de kröp upp under byxbenen. Men det kan vara alldeles underbart också, tillägger hon.

Nästa års gökotta firar Norrsundets Musikkår 120 år.

Mer läsning

Annons