Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De har försökt ta livet av henne"

/
  • anmäler. Malin Hallberg och Eric Janssons mamma drabbades av en hjärnskada när hon sövdes på Gävle sjukhus. Nu har de valt att göra en enskild anmälan till Socialstyrelsen eftersom sjukhuset bara anmält delar av händelseförloppet.
  • Skrevs ut. Efter att ha legat på intensivvårdsavdelningen fick Agneta komma till rehabiliteringen i Sandviken. Två månader senare blir hon utskriven eftersom rehabiliteringen stänger igen för sommaren. I höst vet ingen om hon får komma tillbaka. Landstinget menar att kön till rehabiliteringen är lång. ”Det kommer att bli vår nästa match. Landstinget har ju försökt att ta livet av henne två gånger då får man se till att hon får rehabilitering. Hon ska inte stå i någon kö, hon ska bli behandlad som en drottning”, säger Eric.
  • Skulle bara sys. ”Malin, jag vill inte hamna på något sjukhem” sa Malin Hallbergs mamma ett par dagar innan hon skulle genomföra den sista operationen: ”Jag svarade att det skulle hon inte göra för det fanns ju ingen anledning till det då, hon skulle ju bara sy ihop magen sedan skulle hon ha varit frisk”.

I december förra året åkte Agneta Jansson från sitt hus i Bönan till Gävle sjukhus för en gallstensoperation. Efter en sådan operation brukar patienter kunna åka hem samma dag. Men i dag sitter Agneta i rullstol på ett vårdboende och har fortfarande inte kunnat åka hem igen.

Annons

Det som skulle vara en rutinoperation gick allvarligt fel. Samma dag som hon skickats hem fick hon åka ambulans akut tillbaka till sjukhuset med blodförgiftning. Sju månader senare lider hon fortfarande av sviterna från landstingets sjukvård.

Agnetas vuxna barn, Eric Jansson, 42, och Malin Hallberg, 37, säger att de aldrig hade kunnat föreställa sig hur deras liv skulle se ut i dag om någon frågat dem för ett halvår sen.

– När det är fint väder som i dag sitter man på gräsmattan på Bönan och käkar våfflor och jordgubbar. Det går ju inte längre, säger Eric.

Strax före jul förra året åker 63-åriga Agneta Jansson till Gävle sjukhus för att genomgå en gallstensoperation. Samma kväll som hon blir hemskickad ringer hon akut efter en ambulans. Läkarna konstaterar att hon drabbats av blodförgiftning. Eric ringer sin syster Malin och berättar vad som hänt.

När Malin anländer till Gävle ligger Agneta i respirator med massa slangar på intensivvårdsavdelningen. Sövd under ett kyltäcke med öppen buk. Det visar sig att inte bara levern skadats under gallstensoperationen utan också tunntarmen vilket troligen har orsakat blodförgiftningen.

Blir sängliggande i veckor

Agneta blir sängliggande på intensivvårdsavdelningen i flera veckor. För att lägga om såret i magen måste hon få narkos och det görs ett par omläggningar i veckan.

– Jag bodde ju på sjukhuset under den här tiden, säger Malin.

Efter sju veckor och fjorton omläggningar är det dags för den sista. Samtidigt ökar trycket på intensivvårdsavdelningen.

– Då väljer de att flytta mamma, säger Eric.

Agneta hamnar på en vanlig vårdavdelning. Där är man inte vana vid patienter som är kopplade till respirator via en andningskanyl i halsen.

Första måndagen i början av februari rullas Agneta in till operationsavdelningen för den sista omläggningen. Helgen innan har Malin valt att stanna hos sin familj i Uppsala. Sedan jul har hon spenderat varenda helg hos sin mamma på sjukhuset i Gävle. Nu verkar Agneta ha repat sig.

– När den sista operationen ska vara då är hon klar och pigg, berättar Malin.

Men under operationen är det något som inte stämmer. Agneta börjar krampa och visa symptom på luftvägsproblem. Personalen misstolkar symptomen och tror att hon har en lungsjukdom. De söver Agneta ännu hårdare för att symptomen ska försvinna.

– Man tänker inte att hon inte får syre, säger Eric.

Allvarlig syrebrist

Det är först när personalen ska koppla på ventilatorn som de inser att något är fel. Det visar sig att det bildats en propp i andningskanylen och Agneta får luft. När personalen inser detta tar de snabbt bort andningskanylen för att frigöra luftvägarna.

Men Agnetas syrebrist blir värre och efter en stund slutar hennes hjärta att slå. Personalen påbörjar hjärt- och lungräddning. Agnetas lunga punkteras. Vanligt, enligt läkarna, eftersom trycket mot bröstkorgen blir stort när man försöker rädda någons liv. Det händer att revben spräcks och sticker hål. Efter tjugo minuter börjar Agnetas hjärta att slå.

Eric är på jobbet när de ringer från sjukhuset. Återigen är det han som ringer och informerar sin syster.

– De har klantat sig igen, säger Eric till sin syster.

När de kommer upp till sjukhuset ligger deras mamma återigen på intensivvårdsavdelningen. Personalen på avdelningen är väldigt illa berörd.

– Det fanns sköterskor med tårar i ögonen. Man kände på hela stämningen att det inte var bra, säger Malin.

Nedsövd och uppblåst

I sängen ligger deras mamma nedsövd och uppblåst. Luften från hennes spräckta lunga har spridit sig i kroppen.

– Hon såg ut som en Michelingubbe.

När de frågade läkarna får de knappa svar. Ingen vet hur mycket skada hon tagit av syrebristen. Men de kan själva se att deras mamma fått kramper på grund av syrebristen.

– I början låg hon och skakade konstant. Då låg hon bara och hoppade i sängen, säger Malin.

”Allt kretsar kring henne”

Men även om Agneta inte är kontaktbar vill läkarna att Malin och Eric pratar. I Agnetas tillstånd kan det hjälpa om hon får höra röster. Malin började sjunga när hon inte hade mer att berätta.

– Ens historier tar ju slut. Det händer ju inte så mycket i ens liv eftersom allt kretsar kring henne, säger Malin.

Till slut får de kontakt.

– Det var en härlig känsla för då såg man att det fanns något där.

I dag sitter i Agneta rullstol på ett vårdboende och har fortfarande skakningar. Hennes kropp har inte varit stilla sedan februari. Tidigare brukade hon prata med sin dotter i telefon varje dag. Numera kommer orden ryckigt och hjärnan kopplar ibland inte till de rätta orden under ett samtal.

– De har ju tagit min mamma. Det är hårt att säga det men hon är inte riktigt min mamma längre, hon har inte ens samma röst, säger Malin.

Medger att det gick fel

Att operationen i februari gick fel medger sjukhuset som gjort en Lex Maria-anmälan. Men Eric och Malin menar att det även fanns brister i den vård Agneta fick under den första gallstensoperationen och har därför valt att anmäla händelsen till Socialstyrelsen.

– Det är ju den som är orsaken till allt det här. I dagsläget ser man inget slut på det. Det hade varit lättare om man vetat att om två år kan hon gå med rullator, säger Eric.

Agneta har tillfrågats och valt att inte medverka under intervjun men har godkänt att Malin och Eric medverkar.

Mer läsning

Annons