Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har väntat i fyra år på att få en dusch

/
  • Dåligt skött. Barbro och Sigvard Johansson tycker att kommunen skött sig dåligt. ”Jag kan inte förstå hur det här kan gå igenom utan att någon sätter ner foten”, säger Sigvard.

I fyra år har Sigvard Johansson och hans alzheimerssjuka fru Barbro väntat på besked av Gävle kommun.
De vill ha hjälp att bygga om badrummet så att Sigvard kan hjälpa Barbro att duscha.
– Det här är väldigt dåligt skött, vi behöver mer hjälp nu, säger Sigvard Johansson.

Annons

När Sigvard Johanssons fru Barbro blev allt sämre i alzheimers, ansökte han 2005 om bostadsanpassningsbidrag hos kommunen om att slå ner en vägg av duschkabinen. Det skulle ha kostat cirka 30 000 kronor, tror han.

Anledningen är att hustrun Barbro måste sitta på en speciell stol när hon blir duschad, och med den i duschkabinen blir det bara 15 centimeters utrymme kvar på varje sida. Det är för trångt för att komma åt och tvätta, menar Sigvard Johansson.

Det dröjde åtta månader innan beskedet kom, trots att vänner till paret både skickat e-post ringt till bland annat dåvarande kommunalrådet Mats Ågren.

Det var Lars Öberg, ansvarig för bostadsanpassning på tekniska kontoret, som till slut avslog ansökan.

– Det var inte nödvändigt, vi har en stram budget och vi måste vara rättvisa emot alla, säger han.

Han anser att duschkabinen är tillräckligt stor för att Sigvard ska få plats att tvätta Barbro. Och om man tar ner ena duschväggen måste hela badrummet byggas om, menar han.

– Jag har förståelse för att de är upprörda över att de inte får som de vill, men kommunen kan inte göra om badrummet för alla som vill det, säger Lars Öberg.

När Sigvard och Barbro Johansson fick beskedet ville de överklaga till länsrätten, men enligt Sigvard kom då Lars Öberg ut till deras hus och sa att han kunde ta tillbaka sitt avslag.

– Han ville inte att kommunen skulle hamna i länsrätten, menar Sigvard Johansson.

Enligt Lars Öberg var det inte alls så det gick till. Han håller med om att han besökte paret men kommer inte ihåg vad som sades.

– Det har aldrig hänt att jag påverkat någon till att inte överklaga, och jag kan inte dra tillbaka ett skriftligt avslag, säger han.

Ola Johansson är ombud till Sigvard och Barbro Johansson. Han menar att Lars Öberg har förhalat ärendet i flera år.

– Vi skulle ha låtit det här gå till länsrätten, nu har de dragit ut det två år till, säger han.

Mer läsning

Annons