Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De planerar ett uppror

/
  • initiativtagare. Ann-Katrin Persson var sjukskriven för sin whip­lashskada men förlorade sin sjukersättning under mer än ett års tid. Nu är hon tillbaka i sjukförsäkringssystemet, men fortsätter protestera för andra människors skull. Hon har tagit initiativ till en manifestation på Stortorget i Gävle som en del av påskuppropet mot utförsäkringar.
  • möter många drabbade. Diakonen Anneli Ekholm har kontakt med många människor som har det svårt ekonomiskt, bland annat till följd av att de förlorat sin sjukersättning. Hon är nu med och arrangerar en manifestation mot utförsäkringar på Stortorget på annandagen.
  • vill berätta. Birgitta Ågren kan tänka sig att ställa sig på en scen på Stortorget och berätta om sin upplevelse av att bli av med sjukförsäkringen.
  • kan drabba alla. ”Människor som är sjuka far fruktansvärt illa. Och sjuk blir man över alla partigränser”, säger Rolf Karlsson, ordförande i RFHL.Foto: Jenny Lundberg

På annandag påsk kommer en manifestation att hållas på Stortorget som en del av påskuppropet mot utförsäkringar. Några utförsäkrade kommer själva att tala från scenen, och troligen får de sällskap av biskopen.

Annons

Det började med en sida på Facebook med ett initiativ till ett påskupprop mot utförsäkringar, liknande Svenska kyrkans påskupprop mot inhuman flyktingpolitik för några år sedan.

Whiplashskadade Ann-Katrin Persson från Gävle skapade en Gävletråd på sidan, och fick genast kontakt med många andra Gävlebor som drabbats av utförsäkring, med föreningar och med Anneli Ekholm som är diakon i Svenska kyrkan i Valbo.

Berättar om sin situation

I går träffades de för andra gången för att planera inför sin manifestation på Stortorget 25 april. De tänker sig att några av de utförsäkrade ska berätta om sin situation från scenen, och att företrädare för Svenska kyrkan och föreningar kan berätta om den verklighet de möter bland sjuka som förlorat sjukersättningen.

Kan drabba alla

Birgitta Ågren är själv i den situationen och kan tänka sig att ställa sig på scenen.

– Jag är så irriterad på det här, jag vill säga vad jag tycker. Hade jag inte haft diakonirådet att vända mig till förra året så hade jag fått lämna min lägenhet. Vi är många, säger hon.

– Människor som är sjuka far fruktansvärt illa. Och sjuk blir man över alla partigränser, säger Rolf Karlsson, ordförande i RFHL.

De försöker nu fixa så att även någon författare och artist blir med på manifestationen. Biskop Ragnar Persenius har preliminärt sagt ja.

Mer läsning

Annons