Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sänder en hälsning till himlen

/
  • Eva Thelander, till höger, är sammankallande i änglagruppen där alla har sorgen och saknaden efter att ha förlorat ett barn eller syskon gemensamt. Aila Talsi är ordförande i Föräldrar mot narkotika i Gävle. I går anordnade de för fjärde gången en minneskonsert för anhöriga.
  • Till tonerna av ”Amazing Grace” fick publiken tända ett ljus under minneskonserten i går. På scenen bjöd Pontus och Johanna Norgren och Martin och Elin Forsgren på vacker sång och musik med hoppfulla budskap.

Änglagruppen är gruppen som egentligen inte vill finnas.

Till den kommer de som förlorat sin son, dotter, syster eller bror.

I går bjöd gruppen in till minneskonsert för anhöriga som förlorat någon närstående.

Annons

Eva Thelander beskriver änglagruppen som hjälpen ut ur sorgens tunnel. I änglagruppen har Eva i de svåraste stunder, då saknaden efter hennes två döda pojkar känts oöverstiglig, funnit gemenskap och förståelse.

Evas pojkar dog i missbruk 2004 och 2005 och när Aila Talsi året efter bjöd in Eva till en helg för föräldrar som förlorat ett barn var Eva tveksam till att följa med.

– Det var många unga grabbar som dog i överdoser då och vi kände att vi ville samla föräldrarna för att de skulle få stöd i sin sorg. Jag fick tjata på Eva och till slut gav hon med sig och följde med, berättar Aila Talsi som är ordförande i FMN, Föräldrar mot narkotika.

– Och det var det bästa jag har gjort. Trots att det var jättekallt ute, 25 minusgrader, så har jag aldrig upplevt en sån värme som det fanns bland oss föräldrar den helgen, säger Eva med ett varmt leende.

Där och då föddes idén till en minneskonsert.

Året därpå fyllde gruppen Bomhus kyrka när man bjöd in anhöriga.

– Det blir massor av tårar och sorg, men det är ändå en kväll där vi delar glädje, minnen och framför allt hopp, säger Aila Talsi, och berättar att alla som förlorat ett barn eller syskon, oavsett om det var i missbruk, en olycka eller något annat är välkommen till änglagruppen.

– Sorgen att förlora ett barn är alltid densamma, oavsett hur det gick till.

För andra året i rad hålls nu konserten i Immanuelskyrkan. Till tonerna av ”Amazing Grace” fick publiken i går gå fram och tända ett ljus. När Johanna Norgren sjöng ”Gabriellas sång” gick en rysning genom publiken och ingen lämnades orörd av hennes framförande. Som avslutning eldades lila papphjärtan med hälsningar till himlen upp utanför kyrkan.

Mer läsning

Annons