Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De satte färg på skoltunneln

/
  • Andreas Persson, Simon Larsson, Joel Karismaa och Rasmus Jäderström är nöjda med korridoren och hoppas på fler uppdrag för att få måla med graffiti.
  • Temat för graffitin i tunneln är årstiderna.
  • Temat för graffitin i tunneln är årstiderna.
  • Vännerna Simon Larsson, Andreas Persson, Joel Karismaa och Rasmus Jäderström har hjälpts åt med bokstäver, bakgrunder och dekorationer. Sommarväggen har ljusare och starkare färger än de andra målningarna.

Tunneln under Polhemsskolan har fått nytt liv. Fyra av skolans elever har fått tillåtelse att gå lös med sprayburkar.

– Det är kul att kunna visa att det kan vara snyggt. Det finns många bra konstnärer inom graffiti, säger Andreas Persson.

Annons

De fyra 17-åringarna har tillbringat en stor del av fritiden på skolan de senaste fem veckorna, helt frivilligt. Simon Larsson och Joel Karismaa har målat graffiti sedan högstadietiden. Bara lagligt, påpekar Simon.

– Om man säger att man målar graffiti måste man vara snabb att säga att det är lagligt, annars får man lätt en stämpel på sig. Men vi vill ändra på den stämpeln att graffiti hänger ihop med knark och droger, det är ju en konstform som är fin, säger Andreas Persson.

Frågade rektor

Det var Joel Karismaa som kom på idén att fråga en av rektorerna om de inte kunde få måla någonstans på skolan. Och det fick de ju. Först var det tänkt att de skulle få måla hela kulverten som förbinder Polhemsskolans två byggnader under marken, men de väggfasta konstverken visade sig vara k-märkta. Så därför fick de nöja sig med ungefär 25 meter på båda sidor om tunneln.

Tillsammans med skolledningen kom de fram till att temat skulle vara årstiderna, som skulle gå i varandra. Sedan har de fyra vännerna skissat sig fram till idéer och hjälpts åt med utförandet. Skolan har stått för färgen och killarna för arbetsinsatsen. Reaktionerna på resultatet har varit blandade, men övervägande positiva säger de. Själva är de nöjda.

– Det kul att vi har fått göra det här, för det ökar nog chansen att vi kan få ett lagligt plank här i Gävle. Det blir vår nästa uppgift, att få Gävle kommun att sätta upp en laglig vägg i Gävle, säger Joel Karismaa.

– Det finns en laglig vägg i Sandviken men det är lite långt dit, säger Simon Larsson, som i brist på annat har fixat en vägg hemma.

Andreas Persson, Joel Karismaa och Rasmus Jäderström går byggprogrammet med måleriinriktning. Simon Larsson går elprogrammet.

Mer läsning

Annons